No te'n perdis ni una
Cultura 17/03/2024

No te'n perdis ni una

Algunes recomanacions culturals per la setmana que ve

3 min
L'espectacle 'Los perros' està dirigida per Led Silhouette.

La setmana que comença, amb Marcos Torío

No faltaré a la meva cita setmanal amb el cinema i aniré a veure Radical, pel·lícula presentada en el Festival de Sundance de 2023 que se situa a la frontera mexicana, on els seus habitants no tenen ni esperança ni futur. El director Christopher Zalla conta la història real de Sergio Juárez Correa, professor a una escola pública que va desafiar el sistema educatiu creant noves maneres d’ensenyar i d’inspirar els estudiants. En un entorn de crims violents, pobresa, delinqüència i corrupció, el protagonista no té totes les respostes, però sí que s’esforçarà per construir per als seus alumnes un futur millor del que, d’entrada, ofereixen les seves circumstàncies. CineCiutat.

Assistiré a la presentació, a la llibreria Quars, d’El federal (Edicions Proa), la nova novel·la de Sebastià Alzamora que conta la història de la insurrecció de tres mil homes contra la Corona espanyola, el 1869, a la Bisbal. El llibre té dos protagonistes històrics: el revolucionari Pere Caimó i la primera sindicalista catalana, Isabel Vilà. Dimarts, 19 de març, a les 19 h.

Portada de 'El federal'.

Llegiré Un lugar soleado para gente sombría, la col·lecció de contes de terror de Mariana Enríquez, autora de la magnífica Nuestra parte de noche. Els relats tracten sobre el mal que aguaita. Anagrama.

Aniré a veure Los perros, l’espectacle al teatre Principal de Palma que dirigeix Led Silhouette amb una idea de Marcos Morau. Junts despleguen una dansa passional que troba el sentit més pur en la repetició i en la catarsi. Dimecres, 20 de març, a les 20 h.

Gaudiré de les obres de Bernardí Roig al Casal Solleric, espai municipal al qual torna després de 25 anys. Roig és un gran artista, de discurs i propostes potents, que a La habitación roja se centra en els conflictes que sorgeixen per l’absència de comunicació en una societat que no té memòria històrica ni identitat. Presenta pintura, instal·lacions o vídeo amb aquests individus blancs tan característics que ja no distingeixen entre veritat i ficció. Fins al 14 d’abril.

La setmana que comença, amb J. A. Mendiola

Volaré cap a Barcelona per veure l’exposició Barceló. Ceràmiques a la Pedrera i escoltar al Liceu el muntatge que signa Robert Wilson, basat en la partitura d’El messies, de Händel, que Mozart arranjà per encàrrec d’un ric francmaçó. Dirigida per Josep Pons i interpretada per Julia Lezhneva, Kate Lindsey i Richard Croft. Dimarts, tren cap a Madrid, on Ermonela Jaho i Rossy de Palma interpreten, al Teatro Real, La veu humana, de Francis Poulenc, i just després Malyn Byström canta L’espera, de Schönberg. Entre una i l’altra, Rossy de Palma estrena el monòleg Silencio. Per arrodonir el viatge, veuré al Matadero les dues versions que Javier Cámara, a les ordres de Pablo Remón, fa de L’oncle Vània. Al Liceu: dilluns, 18 de març, a les 19.30 h. Al Teatro Real: dimarts 19 a les 19.30 h. A Matadero, dimecres 20 a les 18 i 20.30 h.

Gaudiré de valent amb el concert que la pianista Lise de la Salle oferirà a l’Auditòrium de Palma, acompanyada per l’Orquestra Simfònica Illes Balears i dirigida per Christoph Konz, interpretant el Concert per a piano Op. 16, d’Edvard Grieg. A la segona part, una altra meravella, la Simfonia núm. 7 d’Anton Bruckner, un altre homenatge al seu admirat Richard Wagner. Dijous, 21 de març, a les 20 h.

Recomanaré el monòleg de Bob Pop, un estrambòtic, divertit i vitriòlic personatge, que conta veritats que mai no deixen ningú indiferent i sempre arriben al centre de la diana. Bob Pop fa riure, Bob Pop fa pensar, Bob Pop sempre ens posa davant un mirall. Tot al teatre Principal d’Inca. Dijous, 21 de març, a les 19.30 h.

Aconsellaré anar fins a l’església de Sant Francesc Palma, on l’Orfeó Balear, dirigit per Daniel Mulet, el tenor Gabriel Mas, la soprano Rosa Bonet i l’Orquestra Camerata Balear interpretaran la Simfonia 101 de Haydn i, a la segona part, el Rèquiem de Fauré. Un repte important i un esdeveniment a tenir en compte. Dissabte, 23 de març, a les 20.45 h.

Veuré a l‘Auditori de Manacor el primer desembarcament mallorquí de la companyia La Perla 29 amb el nou muntatge, Coralina, la serventa amorosa, de Carlo Goldoni. Res estrany després de l’èxit de L’hostalera, del mateix autor i naturalment a les ordres del mateix director, Oriol Broggi, juntament amb una de les peces clau de la formació, el també actor Ramon Vila, en funcions de treball del text. Una comèdia amb molts embolics, tan enginyosos com divertits, i amb deu intèrprets damunt l’escenari. Rara avis. Dissabte, 23 de març, a les 19 h i diumenge 24 a les 18 h.

stats