Cultura 14/09/2020

La Nit de l'Art inclourà visites guiades en grups reduïts per les galeries de la ciutat

La gran cita de l'art contemporani a Palma s'ha presentat aquest dilluns al pati de la galeria Pelaires

E. N.
4 min
Imatge de la presentació de la nit de l'Art, amb els galeristes participants.

PalmaVisites comentades, de la mà d'experts i en grups reduïts, és la nova aportació que fa l'Ajuntament de Palma a la Nit de l'Art, que enguany serà de dia i en quatre jornades: d'aquest dimecres 16 al dissabte 19 de setembre. Seran visites d'un màxim de vuit persones, d'11 h a 19.30 h i en català, castellà i anglès. Es tracta d'un projecte de mediació dirigit a tots els públics (general, familiar, adolescents, professionals, etc.), que vol incentivar la participació i el paper proactiu de la persona que fa la visita. Hi haurà quatre itineraris a Palma i un a Andratx. Per participar-hi, a qui li interessi s'haurà d'inscriure abans.

El president de l'Associació Art Palma, Frederic Pinya, ha tret la cara bona d'aquest nou format, subratllant que "es podrà gaudir de l'art contemporani com creim que s'ha de fer: amb calma, sense presses i sense aglomeracions". Si l'any passat el també galerista de Pelaires va reclamar més col·laboració de les institucions al món de l'art, enguany Pinya ha recalcat que aquesta 24a edició "compta amb la màxima col·laboració entre institucions". Cal recordar que enguany hi participen vuit galeries, a més del CaixaFòrum, Es Baluard, la Fundació Miró i els espais del Consell de Mallorca (la Misericòrdia per a les galeries de la Part Forana, i el Centre Cultural Sa Nostra).

La programació

ABA Art Lab

La galeria regentada per Alejandra i Maria Isabel Bordoy inaugura l’exposició Wald, de l’artista Jaime Sicilia. Es tracta d’una sèrie composta per 18 pintures de gran format inspirades en l’èpica de Wagner, L’anell dels Nibelungs. Sota una mirada idealitzada i romàntica del bosc, proposa una imatge que alhora és una il·lusió. Una mirada de l’heroi en el moment de connexió amb la sublimitat des de la natura.

CCA Andratx

L’artista alemany Carsten Fock inaugurarà la mostra La gratitud es la memoria del corazón, que ha desenvolupat durant la seva estada a la galeria CCA Andratx. També hi haurà l’exposició Elementum, una col·lectiva comissariada per Jacky Herbst que crida a una tornada a la vida en escala humana i convida el visitant a reflexionar sobre els territoris que habita.

Fran Reus

Delete History, d’Arno Beck, ocuparà la planta baixa de la galeria, amb gravats i pintures conceptuals que evolucionen entorn de l’estètica digital i se centren en la producció analògica d’imatges digitals. A la primera planta, hi haurà la mostra [...] passar, rebre, fer i desfer [...] d’e M. Reme Silvestre, una proposta que explora el tacte com a forma de transmissió i dirigeix l’atenció a la pell.

Horrach Moyà

La galeria Horrach Moyà ofereix una exposició de pintures incardinades en blanc i negre que formen part de la Zona Girbent, que vol ser com una extensió de l’estudi de l’artista. La idea és generar un espai on la pintura no és com un mitjà per a l’expressió de l’artista, sinó a la inversa, com un instrument per a l’expressió del material.

Pep Llabrés

Cristina Toledo inaugurarà Una búsqueda infinita, on continua explorant el seu interès per la transformació de la imatge fotogràfica i la imatge pictòrica. En el cas d’aquesta mostra, la temàtica que es planteja és utilitzar diversos artefactes per modificar el cos amb la finalitat d’arribar a un ideal de bellesa.

Xavier Fiol

Xavier Fiol acull la mostra Content and Form - The unity of opposites, de Nicolò Baraggiolir. El treball d’aquest artista es caracteritza per la seva aspiració al distanciament de l’emocional, a l’antisubjectivitat i a la fredor, amb un èmfasi particular en l’objecte i el seu aspecte físic. Cerca un art no expressiu que es manifesta amb un diàleg entre formes, llum i espai.

Galeria Pelaires

La Pelaires proposa una col·lectiva anomenada Cadmio Limón, comissariada per Cristina Anglada i que reuneix deu dones artistes de diferents edats i llocs del món que aborden la pintura des de perspectives actuals, a la vegada que conserven una tradició amb què dialoguen. Són peces que estimulen especialment l’àmbit sensorial.

Kewenig

Una gran escultura d’argent amb orelles de conill, rostre humà i un lleu somriure ocuparà l’Oratori de Sant Feliu -espai expositiu de la galeria Jule Kewenig. És una peça de Leiko Ikemura, que crea una criatura híbrida com a símbol de la vida i les cures. L’obra de l’artista uneix les cultures d’Orient i Occident.

Es Baluard

A Es Baluard es podrà veure Acentos y diferencias, de Miguel Ángel Campano i comissariada per la directora del museu, Imma Prieto. És una retrospectiva de l’obra que ha fet els darrers anys i que reflexiona sobre què suposaren alguns artistes, com Poussin i Delacroix, en la seva vida. Les altres mostres són La piedra, de Teresa Margolles, que denuncia les crisis migratòries i debat entorn del treball; Enfocaments bèl·lics del turisme: tot inclòs, de Marina Planas, que interroga sobre els abusos als territoris que són destinacions turístiques, i la mostra dedicada a la col·lecció: De la postguerra a la contemporaneïtat.

Casal Solleric

A la planta baixa del Solleric hi haurà la col·lectiva 2022: Under Destruction, comissariada per Adonay Bermúdez, que apunta a un hipotètic escenari de futur en què la crisi del totxo assola tot Europa i provoca un augment de la marginalitat urbana. El hall acull la mostra dels guanyadors de la Marató fotogràfica; i a l’obertura hi ha el BOX27, amb l’obra de Mark Titchner Confía en que estos días pasarán.

CaixaFòrum

Al CaixaFòrum hi haurà les mostres que aguanten encara des de la temporada passada: Blau. El color del Modernisme, un viatge a l’interior del moviment modernista a través del color blau, i la permanent dedicada a H. Anglada-Camarasa.

La Miró i el Consell

A la Fundació Miró no hi haurà temporals i només es podrà veure la permanent, Miró. Per part del Consell de Mallorca, a la Misericòrdia hi haurà mostres de les galeries de Part Forana, i al Centre Cultural sa Nostra es podrà veure la mostra Circulació Perifèrica, dedicada als 15 anys de residències artístiques a la galeria Addaya d'Alaró.

stats