Me Too
Cultura 07/03/2022

Neix el primer departament contra els abusos al cinema i el teatre

Una iniciativa pionera a Catalunya i a Espanya que donarà suport jurídic i psicològic a les víctimes

3 min
Judith Colell i Maria Molins durant l'anunci de la creació del nou departament

BarcelonaLa gala dels Premis Gaudí va coronar diumenge Neus Ballús i Clara Roquet com les grans triomfadores del cinema català, però també va servir per anunciar la creació d'un departament d’atenció i prevenció dels abusos en el sector audiovisual i de les arts escèniques. Ho va explicar l'actriu i membre de la junta de l'Acadèmia del Cinema Maria Molins durant el tram final de la cerimònia, en un discurs que va ser ovacionat pel públic de la sala. "L'Acadèmia del Cinema, juntament amb l'associació Dones Visuals [que reuneix més de 500 sòcies professionals del món audiovisual] i l'advocada Carla Vall, decidim crear un departament contra els abusos on podran accedir totes les víctimes afectades del sector audiovisual i escènic encara que els seus casos hagin prescrit", va anunciar Molins. Es tracta d'una iniciativa pionera a Catalunya i a l'estat espanyol i busca donar suport psicològic, jurídic i professional a les víctimes perquè no se sentin desemparades i tinguin un espai on poder abordar tot el que han patit.

"La necessitat de crear aquest espai va sorgir arran del reportatge de l'ARA sobre els abusos a l'Institut del Teatre. Ens vam unir un grup d'actrius, dramaturgues i directores d'edats molt diverses i del món escènic i audiovisual. Volíem intentar fer alguna cosa, explicar que els abusos no són ni teatre ni cinema. Mentre hi treballàvem es van fer públics altres casos d'abusos en el món de les arts escèniques. Ens sentíem impotents", subratlla Molins. "El nostre sector té un tret diferencial: a les escoles els mateixos professors són els que ens donen feina després, i això crea un caldo de cultiu per als abusos", afegeix l'actriu.

El col·lectiu es va reunir amb diferents grups de víctimes i va entrar en contacte amb l'advocada penalista Carla Vall, que està especialitzada en la defensa de víctimes de violències masclistes, violència sexual i vicària i ha tractat casos com el de l'actriu Andrea Ros i el de la pintora Paula Bonet contra un home que l'assetjava. Vall forma part del nou departament juntament amb la psicòloga Aina Troncoso. "El tema de les víctimes és molt delicat, perquè no saben on adreçar-se. No se senten interpel·lades pels departaments de violències masclistes. Això els genera una desprotecció. Amb el nou departament pretenem omplir aquest buit", explica Molins.

Una iniciativa sense precedents

El nou departament no té cap precedent de referència en altres països. "No coneixem una iniciativa similar feta des de Hollywood ni des de cap acadèmia europea. És el primer cop que es fa –diu Molins–. Als Estats Units amb el moviment Me Too es va prendre molta consciència del tema dels abusos. El nostre país, i ara parlo en termes estatals, té dèficits jurídics i la premsa no acaba de fer el ressò necessari del mal que realment s’ha fet".

La proposta formava part del programa de la candidatura de Judith Colell a l'Acadèmia del Cinema Català i, al guanyar les eleccions, es va posar en marxa. També té el suport de les institucions, una ajuda "molt necessària", recalca Molins. La iniciativa és possible gràcies a un conveni amb l’Àrea de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona i l'Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona. A més, compta amb la col·laboració de la Generalitat. A banda de donar suport a les víctimes, el departament treballa des de fa mesos en la redacció d'un protocol de bones praxis professionals tant en l'àmbit escènic com en l'audiovisual.

stats