Música
Cultura 06/11/2022

Ute Lemper viatja al cabaret d'entreguerres amb la GIO Symphonia

La cantant alemanya actua amb l'orquestra gironina al Festival Temporada Alta

Xènia Ballesteros Quicios
2 min
Ute Lemper, cantant i actriu alemanya

BarcelonaLa diva alemanya Ute Lemper i l’orquestra GIO Symphonia, dirigida per Francesc Prat, protagonitzen un concert dedicat a l’Alemanya d’entreguerres l'11 de novembre a l’Auditori de Girona, dins la programació del Festival Temporada Alta 2022. Tal com explica Prat, "el concert parteix d'un repertori d’Erwin Schulhoff, un dels millors compositors alemanys d’entreguerres (i mort en un camp de concentració nazi), i de noms reconeguts del període previ a la Segona Guerra Mundial, com ara Kurt Weill i Frank Eisler". A més, dona especial importància a la Jazz suite for orchestra, una peça del període dadaista de Schulhoff que esdevé el fil conductor entre l'orquestra i la solista.

El programa del concert es compon de dos blocs de sis parts cadascun. "El primer se centra en la GIO, i la idea és establir un diàleg entre compositors semblants", comenta Prat. En el segon bloc es podrà sentir la música de Schulhoff amb “una explosió de fantasia i art d’Ute Lemper com a solista”, afegeix.

"Una música que explora el concepte de llibertat"

Per a Lemper, que participa en el festival gironí per segona vegada, el concert suposa "un debat creatiu des del principi", i el defineix com "una sessió molt interessant amb un missatge molt potent que ens porta enrere en el temps". Així mateix, assegura que el que mostrarà a Girona és només "una petita part" d'ella, i convida el públic a escoltar "una música que explora el concepte de llibertat i qüestiona quin sentit té la guerra".

La cantant alemanya també relaciona el concert amb la societat actual, i denuncia que gairebé un segle després hi ha lliçons que Europa no ha après. “Han passat 100 anys i aquesta música parla per si mateixa en aquesta època actual en què seguim tenint els mateixos problemes: el racisme, l'antisemitisme i la falta de llibertat”.

El director del Temporada Alta, Salvador Sunyer, recorda que el concert “té la intenció de posar en contacte els artistes de fora amb els d’aquí, barrejant la música generada a principis del segle XX amb altres compositors de l’època”. D'altra banda, el director de l'Auditori de Girona, David Ibáñez, inclou el concert dins del lema Compromís creació, que defineix aquesta temporada de l'equipament musical, i vol definir l'espai com "no només un lloc d'exhibició", sinó que "s'implica en els processos creatius dels artistes".

stats