DIA INTERNACIONAL DELS MUSEUS
Cultura 18/05/2018

Els museus del futur, més a prop de la societat

Volen estar “hiperconnectats” per desfer-se de la imatge elitista de la cultura

Magda Albis
5 min
Unes 700.000 persones visitaren el museu Es Baluard el 2017, una xifra bastant solvent tenint en compte les seves característi-ques.

PalmaEl Consell Internacional de Museus (ICOM) promou el Dia dels museus des del 1977 amb l’objectiu de sensibilitzar el públic que “són un mitjà important per als intercanvis culturals, l’enriquiment de cultures, l’avanç de l’entesa mútua, la cooperació i la pau entre els pobles”. En definitiva, s’instrumentalitza el museu com a eina pràctica per a la societat, per al seu desenvolupament cultural i social.

Aquest objectiu que planteja l’ICOM s’allunya de l’enfocament primer i originari del museu, que es remunta a la Grècia clàssica i que etimològicament respon a ‘casa de les muses’ o ‘lloc de contemplació’, segons l’accepció llatina.

Amb aquest dia també es posa damunt la taula, un cop més, l’eterna lluita dels centres museístics, que és la d’atreure i fidelitzar públic nou. Enrere queden els temps de les galeries palatines i les Wunderkammern, amb peces artístiques disposades sense solta ni volta i sense cap altra intenció a priori més enllà del col·leccionisme i l’exhibició ostentativa. Avui, la finalitat del museu és ser un ens viu, que serveixi d’eina documental, d’investigació, d’educació i que vertebri l’escena cultural del seu context.

Públic nou

És per això que el lema d’enguany per a la jornada i que proposa l’ICOM és ‘Museus hiperconnectats: nous enfocaments, nous públics’. Però a què es refereixen les entitats museístiques amb el concepte de ‘nous públics’? L’audiència dels museus ha estat sempre formada per una minoria. Els museus, o la majoria, no han aconseguit desfer-se del tot d’una pàtina elitista, d’un lligam conceptual i palès, en molts de casos, a l’alta cultura. Ho podem dir fort i clar: al gruix de la societat no li interessa l’art.

Si es parla de xifres, Es Baluard, com a museu de referència de Mallorca, va rebre gairebé 700.000 persones a tot el complex cultural el 2017, segons informació del museu mateix. Aquest nombre no només inclou els visitants de les exposicions, sinó que també integra les persones que assistiren a alguna de les activitats que s’hi duen a terme, com concerts, tallers i cicles de cinema, entre d’altres. Es tracta d’una xifra bastant solvent per a un espai amb les característiques, programació i, òbviament, pressupost d’Es Baluard. Si ho comparam amb un museu de les mateixes particularitats com pot ser el CAC de Màlaga, a aquest centre el 2017 hi registraren un poc més de mig milió de visitants, tenint en compte que va allotjar una de les exposicions més notables i mediàtiques de l’any com fou la retrospectiva de Mark Ryden.

Tot i que els museus i espais museístics de l’illa asseguren un augment cada any de visitants, són necessaris aquests nous enfocaments dels quals parla l’ICOM i que vertebren aquesta jornada. Recordem que en alguns centres continuen les activitats durant el cap de setmana.

Amb la programació del Dia dels museus a la mà observam que només a Mallorca n’hi ha 31 d’adscrits a la Xarxa de Museus del Consell de Mallorca. Malgrat que aquesta xarxa inclou llocs com per exemple la Cartoixa de Valldemossa, Can Balaguer i el palau de l’Almudaina, entre d’altres, que simplement es vinculen a la jornada obrint les portes als visitants de manera gratuïta, les activitats específiques per a aquesta celebració que hi trobam són poques i gens arriscades.

A Es Baluard es pogué assistir ahir horabaixa a una visita performativa a càrrec de Biel Mesquida per les sales que componen l’exposició Carte Blanche a Jean Marie del Moral, com a principal activitat del Dia dels museus. Alguns dels centres han optat per programar xerrades vinculades a les seves col·leccions o exposicions temporals com és el cas del Museu de Mallorca i Can Balaguer. La música és la protagonista de nombrosos espais com el castell de Bellver; el CaixaFòrum, on avui horabaixa hi haurà un concert a càrrec de Barcelona Swing Serenaders; també destaca el concert de Llorenç Barber al parc d’escultures del Museu Sa Bassa Blanca i el de Miquel Serra a la Casa-Museu Llorenç Villalonga. Així mateix, en el programa trobam activitats inclassificables i de dubtosa finalitat, com el concurs de selfies que proposa el Museu del Calçat d’Inca i l’exhibició de kick-boxing infantil al Museu d’Història Militar Sant Carles.

Menció a banda mereixen els museus que disposen de departaments d’educació i que des d’una feina silenciosa, constant i des de l’ombra sí que contribueixen a obrir les portes dels museus a noves audiències com infants i escolars o col·lectius desfavorits, entre d’altres. En aquest sentit, cal destacar la tasca del Museu Krekovic, que per a aquesta jornada ha projectat un taller familiar de connexió intercultural amb el Perú mitjançant la gastronomia i el fang. Per la seva banda, l’àrea educativa d’Es Baluard proposa per a avui una animació teatralitzada que també serveix com a cloenda del curs dels seus exitosos tallers familiars dels dissabtes al matí.

Per tant, la reflexió després d’aquesta jornada hauria d’anar encaminada a avaluar si aquestes activitats, juntament amb totes les altres que formen el programa, plantegen nous enfocaments i contribueixen a generar públic nou.

L’extensa programació per a aquest cap de setmana és testimoni de la bona voluntat dels museus illencs per obrir-se al públic general i donar a conèixer la seva tasca dins la societat. És cert que es troben a faltar propostes originals i innovadores i que puguin deixar petjada en aquells qui hi participen, més enllà d’ engreixar les xifres de visitants de l’any. Potser, en lloc de tanta atomització d’activitats, no estaria malament fer una aturada, mirar on som i definir amb qui volem i amb qui estam hiperconnectant.

Agenda del Dia dels museus

Són molts els espais que han programat activitats per commemorar el Dia dels museus més enllà de la seva jornada principal el divendres 18. Durant tot el cap de setmana es duran a terme activitats per a tots els públics als diferents centres. Museu Krekovic Dissabte 19 a les 11 h

Taller familiar ‘Voleu conèixer el Perú?’ Color i gastronomia primitiva com a connexió intercultural.

Castell de Bellver - Museu d’història de la Ciutat Dissabte 19 de 10 a 15 h

Taller ‘Les cúpules de Leonardo’ a càrrec de la Societat Balear de Matemàtiques. Les persones participants construeixen amb peces de fusta algunes de les 11 cúpules dissenyades per Leonardo da Vinci.

Es Baluard Dissabte 19 a les 11 h

Animació teatralitzada Esquitxos! La composició i descomposició pictòrica.

Casa Llorenç Villalonga Dissabte 19 a les 11.30 h

Contacontes Les contadores amb Francesca Vadell

A les 12.30 h

Vermut + concert de Miquel Serra per presentar el seu disc nou, Antiga Hondomura.

Museu Sa Bassa Blanca Dissabte 19 a les 12.45

Concert als megàlits del parc d’escultures a càrrec de Llorenç Barber.

CaixaFòrum Palma Dissabte 19 a les 18 h

Visita comentada a l’exposició Construint nous mons. Les avantguardes històriques a la col·lecció de l’IVAM. 1919-1945. A les 18 h, concert a càrrec de Barcelona Swing Serenaders.

Museu Arqueològic Son Fornés Dissabte 19 a les 10 h

Taller i experiència fotogràfica i paisatgística a càrrec de Gaizka Taro. Caminada del museu al jaciment de Son Fornés i aplicació pràctica de les tècniques fotogràfiques apreses.

Museu de Mallorca Diumenge 20

Taller familiar ‘On és Sant Jordi?’.

stats