Cultura 17/11/2021

El Museu de Menorca, el primer a les Balears en la prevenció de catàstrofes

Es varen seleccionar 14 peces entre les més de 100.000 en exposició i magatzem

Iván Martín
1 min
Imatge de l'interior del Museu de Menorca.

MAÓEl Museu de Menorca ha fet el primer simulacre del Pla de salvaguarda davant catàstrofes a les Balears, que impulsa el Ministeri de Cultura amb l'objectiu d'establir els protocols per la protecció i recuperació de les col·leccions d'aquests equipaments en situacions de risc. En concret, el simulacre es va dur a terme dilluns amb èxit, segons ha explicat la restauradora Alicia Ciudad: "Va durar set minuts i mig, i aconseguí salvaguardar 14 peces prèviament seleccionades de les més de 100.000 que tenim en exposició i magatzem". I ha detallat: "Hi varen participar nou persones i l'exercici consistí a traslladar a l'exterior els béns culturals més importants que té el museu de l'illa".

Entre les obres salvaguardades destaquen restes arqueològiques, quadres i altres objectes com un tub amb pell al seu interior: "Es té en compte de qui és l'obra en el cas d'un quadre, el seu valor històric o altres criteris. Per exemple, vàm salvar un tub que contenia pell en el seu interior des de fa 2.000 anys, un fet gens habitual perquè la pell no acostuma a perdurar tant de temps".

Les peces rescatades davant un possible incendi o inundació es protegeixen abans de l'evacuació. De les 14 obres seleccionades, 12 estan en exposició i 2 al magatzem.

stats