Cultura 17/05/2022

El Museu de Mallorca inaugurarà 'Josep Pons Frau, a plena llum' aquest dimecres

En el marc del Dia internacional dels museus, l'espai presenta aquesta exhibició de l'artista multidisciplinari de Sineu

2 min
Fotografies i pintures de Josep Pons Frau.

PalmaL'arqueòleg gastronòmic Tomeu Arbona, el dissenyador de roba Sebastián Pons, l’escultor Ricardo Gago, el fotògraf Jaume Gual, l’artista visual Mariona Omedes, la pintora Christine Monrow i el dibuixant i arquitecte Carles Pons tenen un referent en comú: Josep Pons Frau (Sineu, 1883 - Palma, 1952). Ho expliquen ells mateixos en un audiovisual que es pot veure a l'exposició Josep Pons Frau, a plena llum, que es podrà veure a partir de dimecres, 18 de maig (Dia internacional dels museus), al Museu de Mallorca. Es podrà veure fins dia 11 de setembre.

La vicepresidenta i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets, i la directora del Museu de Mallorca, Maria Gràcia Salvà, n'han parlat aquest dilluns en una presentació que també ha comptat amb l'assistència dels nets de l’artista i impulsors de la mostra, Carles i Cuki Pons. 

Segons han explicat els nets de Pons Frau, l'exposició mostra les diverses facetes de la producció de l’artista de Sineu. Va treballar la pintura, la fotografia, la ceràmica, el dibuix, la il·lustració i el grafisme. Els camps i la vida al Pla de Mallorca, on Pons Frau passava els estius després de mudar-se a Madrid, són els grans protagonistes de l'exhibició, que combina peces de l'autor amb altres dels que el consideren un referent. En les pintures i fotografies, però, també s'hi veuen diferents indrets de Ciutat.

"L’exposició pretén ser el punt de partida per aprofundir en aspectes com ara la singularitat de la Mallorca dels anys vint a través de les arts d’aquest autor polifacètic, valorant la seva producció pictòrica i ceràmica, part de la qual ha estat fins ara desconeguda i el valor de les imatges com a testimonis etnogràfics, entre d’altres", expliquen els nets de l'artista.  

Sostenibilitat, innovació tecnològica i construcció de comunitat

Bel Busquets ha comentat que aquesta és "una exposició temporal perquè aquells que ja coneixen el Museu hi vulguin tornar". Per la seva banda, la directora del Museu de Mallorca, Maria Gràcia Salvà, ha explicat que la mostra compleix els objectius sobre els quals treballa l'espai: sostenibilitat, innovació tecnològica i construcció de comunitat: "En les seves fotografies de molins hi veim producció amb energia eòlica, el treball de ruralia i elements bàsics, com pa, olives i tomàtigues. Els nets de l'artista han fet un esforç per digitalitzar el material de l'exposició, i s'ha fet un vídeo que reprodueix aquestes imatges planes i bidimensionals en 3D. Finalment, la part de la construcció de comunitat és la que més pot emocionar: en aquestes imatges hi veim una Mallorca pobra, senzilla i humil però cohesionada socialment, en el treball de camp i a casa veim grans i petits junts", ha explicat la directora.

Aquesta mostra ha estat possible gràcies al suport del Consell de Mallorca, i de la Universitat de les Illes Balears i l'Ajuntament de Palma amb els fons fotogràfics de l’artista, a més de la col·laboració de l'Ajuntament de Sineu, el Col·legi d'Arquitectes Tècnics i l'Associació Llegat Pons Frau i els familiars amb la cessió de l’obra. 

stats