MEMÒRIA HISTÒRICA
Cultura 09/05/2019

Mor l'últim supervivent espanyol del camp de concentració de Buchenwald

L'asturià Vicente García Riestra, de 94 anys, hi va passar 15 mesos

Ara / Europa Press
1 min
Mor l'últim supervivent del camp de concentració nazi de Buchenwald

BarcelonaVicente García Riestra (La Pola Siero, Astúries, 1925), l'últim supervivent espanyol del camp de concentració nazi de Buchenwald, ha mort aquest dijous als 94 anys a Trélissac, França, on residia.

Riestra va marxar a França quan era només un adolescent després de la caiguda republicana del Front Nord el 1937. Allà va començar a lluitar a la resistència francesa contra l'ocupació nazi, durant la Segona Guerra Mundial, fins que el 1944 el van detenir a França i la Gestapo el va deportar al camp de concentració de Buchenwald. Un tren el va portar, juntament amb 2.000 passatgers forçats més, a treballar esclavitzats per a la indústria armamentística de l'Alemanya nazi. Quinze mesos després, l'11 d'abril de 1945, quan les SS havien abandonat el camp, els presoners van assaltar les torres de vigilància i van alliberar-se.

Dècades després, el supervivent asturià va voler deixar testimoni de l'horror viscut al llibre '42.553. Después de Buchenwald' (Ediciones Trabe, 2018), que va escriure l'asturià Xuan Santori a partir de converses i entrevistes amb ell. Aquell era el número de presoner amb què se l'identificava en el camp. "El que he viscut, no vull que ningú ho torni a viure", sentenciava en una de les presentacions del llibre a Oviedo. Riestra va dedicar tota la vida des que va deixar Alemanya a lluitar per "despertar la joventut" i "defensar la llibertat de tots i una vida harmoniosa". La publicació el va portar a rebre el premi Máximo Fuentes Acevedo d'assaig en llengua asturiana i diversos homenatges a la seva terra natal.

stats