Obituari
Cultura 13/06/2024

Mor el poeta sineuer Biel Florit i Ferrer

Durant els anys noranta Gabriel Florit escriu nombrosos aplecs de versos i llibres de prosa

ARA Balears
1 min
Biel Florir i Ferrer.

PalmaEl poeta mallorquí Biel Florit i Ferrer ha mort aquest dimarts. Nascut l'any 1944 a Sineu, va estudiar peritatge mercantil quan acabà el Batxillerat, però la seva feina es va centrar en el món del comerç. Paral·lelament a les seves activitats professionals, Florit, que ja havia guanyat la Viola als Jocs Florals de Felanitx a 23 anys, escriu versos, i el 1980 publica Carussa, aplec editat per ell mateix. Tres anys més tard, el 1983, publica també el seu primer llibre de prosa, de narrativa breu, Prims de barra, on l'autor deixa ja entreveure el seu estil "fortament arrelat a la parla de Sineu, on l'anècdota és local, però els efectes de la història són universals", segons recull la seva biografia de l'Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, entitat de la qual era soci.

Durant els anys noranta Gabriel Florit escriu nombrosos aplecs de versos i llibres de prosa, també. També va escriure nombrosos articles, que va recopilar en diferents publicacions. El 2005, l'editorial madrilenya Calambur, a la seva col·lecció Biblioteca de las Islas Baleares, publica Barloventa, una antologia preparada per Sebastià Bennasar, que inclou poemes dels deu aplecs que havia editat fins al moment. Dos anys més tard, el 2007, apareix El salt de l'àngel, a l'editorial El Gall, de Pollença.

Ferrer era soci de l'Obra Cultural Balear i activista en defensa de la llengua catalana, i durant els primers anys de la transició va fundar l'agrupació d'electors Sineuers Independent, va ser militant del PSM i en els darrers anys donava suport a Gent per Sineu, tal com explica la revista Dingola.

stats