Cultura 24/03/2018

Mor l'escriptor tarragoní Jordi Tiñena als 62 anys

Va rebre el premi de novel·la Ciutat d'Alzira el 1994 per 'Un dia en la vida d'Ishak Butmic'

Ara
2 min

BarcelonaAquest divendres ha mort l'escriptor i professor Jordi Tiñena als 62 anys a causa d'un càncer. Nascut a Barcelona l'any 1955, Tiñena estava establert a la ciutat de Tarragona. Era llicenciat en filologia hispànica i en filologia catalana –en aquest cas també s'havia doctorat amb una tesi sobre la novel·la històrica catalana vuitcentista–. En la seva faceta de professor havia exercit la docència com a catedràtic d'ensenyament secundari.

Havia unit la seva especialitat filològica amb la seva feina educativa en una quinzena de llibres, que són versions o adaptacions de textos literaris medievals per utilitzar-los en l'ensenyament, des de l'anònim 'Blandín de Cornualla' (1987) fins a 'Lo somni', de Bernat Metge, passant per 'Tirant lo Blanc' o 'Curial e Güelfa'. A més, és autor d'una guia per facilitar la lectura als alumnes de batxillerat de novel·les i llibres d'introducció a la literatura.

El 1994 amb 'Mort a Menorca' va debutar en la novel·la i ha publicat una dotzena de llibres de ficció –com 'El mercant' (2005), 'Peix de gat' (2011), 'El gos suïcida' (2012) i 'La mort sense ningú' (2016)–, a banda de narracions en diversos reculls. Les últimes novel·les són 'El somriure del viking' i 'Joc d'identitats'. Durant la seva trajectòria va guanyar el premi de novel·la Ciutat d'Alzira per 'Un dia en la vida d'Ishak Butmic' (1994) i el premi Pin i Soler de narrativa per 'Dies a la ciutat' (1998), a més del premi Tarragonès de creació (2015) i el premi Enlaira a la trajectòria (2016).

L'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, s'ha mostrat "molt trist" per aquesta pèrdua i l'ha qualificat com a "referent" de la cultura de la ciutat. L'Institut de Campclar de Tarragona, d'on havia estat professor durant molts anys, també ha expressat el seu condol. "Gran escriptor, gran professor i gran persona. Perdem un referent. Descansi en pau", han manifestat des del centre.

stats