Cultura 28/02/2021

Mor el compositor Antoni Caimari als 77 anys

El músic mallorquí va crear la Fundació ACA, un actiu fonamental per a la música contemporània a Mallorca

2 min
Antoni Caimari en una imatge d'arxiu de l'any 2014.

BarcelonaEl compositor mallorquí Antoni Caimari ha mort aquest dissabte als 77 anys, tal com ha informat a Facebook el seu fill, el cineasta Antoni Caimari Caldés. Havia ingressat en un hospital d'Inca a causa d'una pneumònia a principis de febrer. Gran impulsor de la música contemporània a Mallorca, Caimari va ser el creador de la Fundació ACA (Àrea de Creació Acústica), un dels centres culturals més singulars de les Illes Balears, "tan singular com el seu impulsor, un home amb aspecte de profeta bíblic que, sense deixar de ser analític, viu, sent i entén la música amb un fervor gairebé religiós", tal com recordava Pere Antoni Pons en aquest reportatge publicat a l'ARA.

El Govern Balear ha expressat el seu condol en un tuit i n'ha destacat la seva feina com a compositor: "Creador sensible amb el treball de les noves generacions i referent de la música contemporània internacional".

Fill d'uns adroguers de sa Pobla, on va néixer el 1943, Caimari es va endinsar en la música de la mà d'un veí del poble que sovint entrava a la casa de la família Caimari per tocar el piano. "Gràcies a ell vaig aprendre molta música i vaig conèixer Bach”, explicava Caimari. Tanmateix, durant un temps la música no va ser la seva activitat principal. De fet, va ser representant farmacèutic i no va ser fins al 1978 que va decidir consagrar-se en l'art musical. Hereu tant de Bach i Beethoven com de Debussy i Bartók, passant per Schönberg i Cage, la seva empenta va ser fonamental per al desenvolupament de la música contemporània a Mallorca, alhora com a creador i mecenes, mitjançant la Fundació ACA, i motor d'iniciatives com el Simpòsium d’Organistes i l’Encontre de Compositors, per on han passat Krzysztof Penderecki, Llorenç Barber, Helmut Lachenmann i Benet Casablancas, entre d'altres. També va fundar el segell discogràfic UM (Unió Músics) i va compondre més de 250 peces.

Segons el seu fill, la causa que el seu pare emmalaltís tan aviat va ser la sortida de la Fundació. "Ho vàrem dir, ho vàrem advertir: Antoni Caimari Alomar no suportarà la tristesa de veure's expulsat de la seva estimada fundació. La crueltat del patronat i de la seva junta directiva va dictar la sentència: que s'ho enduguin", exposa el fill en un post de Facebook.

stats