Cultura 06/02/2021

La Mobofest es farà a Lloret de Vistalegre

L'Ajuntament de Sant Joan "lamenta" la fugida del festival i l'associació recorda que l'ajuda del Consistori ha estat "insuficient"

4 min

Lloret de Vistalegre és el "nou horitzó" de la Mobofest, el municipi on es farà aquest 2021. Així ho ha comunicat l'organització del festival aquest capvespre a través de les xarxes socials. Fa just una setmana, el Moviment Musical Mobofest va anunciar de manera oficial que el festival "deixava" el municipi de Sant Joan. L'entitat va recalcar que la decisió va ser "de les més complicades" que ha hagut de prendre com a associació. No obstant això, està entusiasmada en la preparació i programació d'una nova edició de l'esdeveniment.

Després de conèixer-se la notícia de la fugida de la Mobofest de Sant Joan, alguns veïns del poble varen editar un vídeo, que es va compartir per xarxes, en què se'n queixaven i lamentaven que la decisió hagués estat presa per no haver-se entès amb l'Ajuntament. A més, recordaven que aquesta iniciativa musical ha ajudat a col·locar el poble de Sant Joan en el mapa cultural de Mallorca.

El "manifest" que es pot sentir en el vídeo era dur amb el consistori: "Creim que aquesta és una mostra més del menyspreu cap a la cultura que vivim des de fa anys al nostre poble, per això hem decidit fer públic el nostre malestar", diu un dels veïns que surten a l'audiovisual. "Sant Joan perd cultura, i això vol dir que perdrem comunitat, poble, il·lusions, vida", llegeix un altre. I també es conclou que "això és el resultat d'una falta d'interès de l'Ajuntament de mantenir i fomentar les propostes culturals del poble". Són més, però, les reclamacions que es fan en aquest vídeo.

L'Ajuntament de Sant Joan, insatisfet

El Consistori no va tardar a contestar als habitants de Sant Joan i va publicar un comunicat a les seves xarxes socials i també a la web. En el document, l'equip de govern assegurava que la decisió del Moviment Musical Mobofest d'anar-se'n del municipi els "entristia": "Consideram que hem manifestat sempre la nostra satisfacció per la gran tasca feta", deia el document.

A més, el Consistori recordava algunes ajudes que havia donat al festival: "Sempre s’ha donat suport econòmic i logístic a les peticions de l’associació. N’és un exemple la nova instal·lació elèctrica que es va fer a Consolació per donar major seguretat i perquè es pogués realitzar el festival en bones condicions". L'executiu de Sant Joan també diu que l'any passat, quan va decidir suspendre la Mobofest, convertida en un cicle de concerts -que "complia amb totes les mesures i restriccions imposades pel Govern davant la pandèmia", recorden des de l'organització del festival-, "l’Ajuntament va cobrir totes les factures presentades i justificades per tal que no tinguessin pèrdues i així poder donar continuïtat al moviment cultural".

El Moviment Musical Mobofest no ha quedat de braços plegats després d'haver-se fet públic el comunicat de l'Ajuntament, que "és ple d'afirmacions incertes", apunta la Mobofest. L'associació explica que l'ajuda logística ha estat "insuficient" i que no han vist el "retorn" d'una ajuda econòmica (7.361,64 euros) que el Consell de Mallorca va donar al Consistori en concepte de 'Mobofest 2016'. La resolució d'aquestes subvencions es pot trobar al BOIB del 3 de setembre de 2019.

Així mateix, asseguren que "no és cert" que el Consistori es veiés "obligat" a suspendre la Mobofest. L'organització "va consultar" una tècnica del Consell de Mallorca per saber si es podia fer el festival plantejat, "adjuntant el pla de seguretat elaborat, de considerable extensió i precisió", escriuen, i concreten que el Consell els va comunicar que el festival era viable. Igualment, l'Ajuntament ja havia anunciat la cancel·lació de tots els esdeveniments culturals.

Quant al conflicte amb les ajudes econòmiques, l'organització de la Mobofest recorda que "és una associació sense afany de lucre i, com a tal, tots els beneficis del festival van destinats a dinamitzar la música i cultura illenques". Assenyalen que mai s’ha exigit "cap quantia de doblers", però sí que s’ha demanat que el festival tingués un suport "a l’altura de l’interès cultural que suscita i la rellevància d’aquest esdeveniment per al poble". Segons apunten des del Moviment Musical Mobofest, els dos primers anys (2017 i 2018) hi va haver suport econòmic per part del Consistori, mentre que per a la tercera edició (2019), no. "Des de l’associació no es va donar importància a aquest fet, per solidaritat amb l’Ajuntament i per mantenir-hi una bona relació. L’Ajuntament, per part seva, sense comunicar-ho a l’associació, va demanar una subvenció al Consell de Mallorca en concepte de 'Mobofest 2019', per valor de 7.361,64 euros. Malgrat la claredat del concepte, el Mobofest no va veure retornada la major part d’aquesta subvenció, ni de manera directa ni indirecta. Aquest fet va ser un cop molt dur que va debilitar la relació entre el Moviment Musical Mobofest i l’Ajuntament", diu el comunicat de l'associació musical.

També recorden que les entrades per als santjoaners valien 1 euro, "una quantitat de diners que, a proposta explícita de l’associació Moviment Musical Mobofest, s’havia d’invertir en la conservació de Consolació: "Encara ara, aquests doblers estan a la disposició de l’Ajuntament". Des de l'associació asseguren que no faran més comunicats respecte d'aquest tema i que donen per tancada la relació amb el Consistori de Sant Joan.

stats