Cultura 01/04/2022

Els millors plans culturals per gaudir de la setmana

Teatre i música a l'agenda de l'ARA Balears

4 min
Shock 1: el Cóndor y el Puma

‘Shock 1’ I ‘Shock 2’

Centro Dramático Nacional

Aquestes dues obres de teatre són un experiment que mescla arts escèniques, documental, comèdia i denúncia. Dirigides per Andrés Lima, escrites per Lima, Albert Boronat, Juan Cavestany i Juan Mayorga, són considerades una autèntica experiència teatral. Són dues obres corals, amb actors que es desdoblen per fer tots els personatges que hi surten. Si Shock 1 (dissabte) ofereix a l’espectador una visió teatral dels cops d’estat que sacsejaren durant els anys 60 i 70 els països del Con Sud de Llatinoamèrica, Shock 2 (diumenge) comença als anys 80, amb la revolució conservadora capitanejada a Europa per Margaret Thatcher i als EUA per Ronald Reagan, i culmina amb la guerra de l’Iraq.

Teatre Principal de Palma (c/ de la Riera, 2). Dissabte, dia 2, a les 20 h. Diumenge, dia 3, a les 18. Entre 8 i 35 euros.

TEATRE

‘Aquell carrer’

Produccions de Ferro

Aquell carrer descobreix, a partir d’un conjunt d’entrevistes i apunts de documentació històrica, la personalitat del barri de la Torre (Manacor) durant la segona meitat del segle XX. Misèria, contraban, sexe; unes vides que formen un trencaclosques que explica el desenvolupament socioeconòmic d’una barriada perifèrica. Alhora, la peça il·lustra el pensament, la moral i la vida quotidiana del convuls segle passat. A l’escenari, Catalina Florit i Toni Gomila defensen el text, dirigits per Ferran Utzet.

Teatre Principal de Maó (c/ d’en Deià, 40). Dissabte, 2 d’abril a les 19h. 15 euros. Teatre del Born (plaça del Born, s/n, Ciutadella). Diumenge, 3 d’abril, a les 19.30 h. 8 euros.

‘Massa diva...’

Teatre Antic

#Juana Dolores#*Massa diva per a un moviment assembleari, de la companyia Teatre Antic, és un solo performatiu de l’artista Juana Dolores. Una hora i mitja llarga d’espectacle en què les paraules de Pasolini fan de guia: “Escandalitzar és un dret i ser escandalitzat és un plaer. Qui rebutja el plaer de ser escandalitzat és un moralista”, deia el cineasta; i Dolores s’agafa els mots fil per randa en aquest debut teatral que ho té tot per escandalitzar, provocar i sacsejar el públic. I sorprendre, és clar. La peça fa part del festival Emergències.

Teatre Xesc Forteza (plaça Miquel Maura, 1. Palma). Dissabte, 2 d’abril, a les 20 hores. Gratuït.

‘Kelly’

Teatre Principal de Palma

Les cambreres de pis dels hotels, també conegudes com les kellys, són les protagonistes d’aquesta obra del dramaturg Rafel Gallego. Laura Marte també ha participat en la creació de la peça. El reconegut director català Sergi Belbel en firma la direcció. La lluita de les kellys i el reclam del compliment dels seus drets laborals són els eixos principals del text. L’elenc està format per Eva Barceló, Alicia Garau, Pat Aguiló, Lluqui Herrero, Núria Fiol i Xavier Núñez. La peça, produïda pel teatre Principal de Palma, continua la seva gira.

Auditori d’Alcúdia (plaça de Mallorca, s/n). Dissabte, 2 d’abril, a les 20 h. 8 euros.

‘La darrera opció’

Clara Ingold i Josep Orfila

Clara Ingold i Josep Orfila protagonitzen aquesta coproducció del teatre Principal de Palma amb Rata Cultura Expandida i que va quedar finalista en el VII Torneig de Dramatúrgia de les Illes Balears. Dos personatges i una caseta al camp: l’acció es desenvolupa a Mallorca, però podria ser qualsevol altre lloc del món. Irene i Juli han decidit deixar enrere la ciutat, les pantalles i la vida com l’havien coneguda fins ara. Volen desconnectar de tot i de tothom, però de vegades la modernitat no és tan bona de deixar de banda.

Teatre Mar i Terra (carrer de Sant Magí, 89-91. Palma). Diumenge, 3 d’abril, a les 19 h. Gratuït.

MÚSICA

Oliva Trencada

‘Cel d’horabaixa’

El darrer treball discogràfic del grup palmesà és un llibre disc, editat per Nova Editorial Moll, de poemes de Maria Antònia Salvà musicats. Totes les composicions les ha fetes Pep Toni Ferrer, ànima d’Oliva Trencada. Amb ell, però, en aquest projecte, hi han col·aborat artístes com Cecília Giménez (La Fada Despistada), Lluís Cabot (Da Souza), Joana Gomila (Folk Souvenir), Joan Miquel Oliver (Antònia Font), Carme Vives (Reïna), Roger Pistola (Pistola), Miquel Serra, Jorra Santiago (Jorra i Gomorra), Jaume Negre (Negrei3colors), Sofia Massutí (Escorpio) i Xisco Vargas (NeitWeight). A l’escenari, les cançons sonaran amb base rítmica de Miquel Perelló i Michael Mesquida. Aquest concert forma part de la programació a les Illes Balears del Barnasants.

Casa del poble d’Esporles (carrer Casa del Poble, 10). Dissabte, 2 d’abril, a les 20 h. Entre 15 i 18 euros. 

 Anegats

‘Retorn Vol. II’

Els Anegats diuen que tenen “el cul reblanit” de fer concerts d’asseguts, així que prometen que aquest serà un concert ple d’energia i vitalisme. Pujarà a l’escenari la banda original i repassarà les cançons més estimades pel seu públic i més mítiques de la seva trajectòria. A més, presentaran les cançons del disc Retorn Vol. II.

Teatre Principal d’Inca (carrer del Teatre, 10). Dissabte, 2 d’abril, a les 20 h. Entre 15 i 20 euros. Diumenge, 3 d’abril, a les 19 h. Gratuït.

ALTRES

Festival Cultura Clàssica

Rutes

El Festival de Cultura Clàssica torna amb una nova programació, que comença amb tres rutes guiades a Manacor: al jaciment prehistòric a l’Hospitalet vell (10.30 h), al Museu d’Història de Manacor (12.30 h) i, finalment, una trobada al jaciment tardoromà de Son Peretó (16 h).

Punt de trobada de totes les rutes: Museu d’Història de Manacor (c/ de Cales de Mallorca, km 1.5). Dissabte, 2 d’abril. Activitats gratuïtes.

stats