Cultura 26/11/2021

Els millors plans culturals per gaudir del cap de setmana

Teatre i música a l'agenda de l'ARA Balears

4 min
José Sacristán protagonitza l'obra 'Señora de rojo sobre fondo gris'.

‘Señora de rojo...’

José Sacristán

Memorable, monumental, commovedora. Són molts els adjectius gloriosos amb què la crítica ha parlat de l’obra Señora de rojo sobre fondo gris. L’actor José Sacristán, que enguany rebrà el premi Goya d’Honor, es planta sol a l’escenari per explicar la història –amb molta càrrega autobiogràfica– que va escriure Miguel Delibes i de la qual pren el nom aquesta peça teatral. L’obra, adaptada al teatre per José Sámano, Sacristán i Inés Camiña, narra la història d’Ana i Nicolás a través de la veu d’ell, en una espècie de dietari que escriu per a la seva filla, que és a la presó i nom com sa mare, Ana. Amb la mare morta a poc més de 50 anys per una malaltia que se la endur molt aviat, la peça és un relat emocionant sobre el dolor de la pèrdua, la inevitabilitat de la tristesa, la felicitat de l’amor i el privilegi d’haver-lo tingut.

Auditòrium de Palma (avinguda de Gabriel Roca, 18). Dissabte, 26 de novembre, 20 h;_i diumenge, 27, a les 18h. 28 euros.

TEATRE

‘El gran comediant’

Joel Joan

Una comèdia escrita a quatre mans. Joel Joan i Hèctor Claramunt presenten El gran comediant, una funció que arriba després de l’exitosa Escape Room. A El gran comediant posen el focus en el món dels artistes a través de dos amics, Llorenç, famós i triomfador, i Ernest, que no acaba de fer-se el seu lloc.

Auditori de Manacor (passeig del Ferrocarril, s/n). Dissabte, 27 de novembre, a les 19 h. Diumenge, dia 28, a les 12 h. 24 euros.

‘Fake’

El Somni Produccions

Marga López, Santi Celaya i Maria Bauçà són els intèrprets que dirigeix Sergio Baos en el darrer text de Rafel Gallego, que tracta el tema de les fake news i apel·la a la societat, el sector de la informació i l’esfera política a tenir ull crític. A través del personatge de Laura, una política progressista amb ambició, Gallego parla de la corrupció, de les estructures que es resisteixen als canvis i del feixisme. Una peça que arriba després de Kelly i Llop i que reivindica la necessitat de cercar i explicar la veritat envers la manipulació mediàtica, les mentides i els discursos d’odi. Fake arriba amb afany de remoure consciències i posar damunt la taula debats actuals.

Auditori d’Alcúdia (Porta de Mallorca, 3). Dissabte, 27 de novembre, 20 h. 8 euros. Auditori de Manacor (passeig del Ferrocarril, s/n). Dissabte, 27 de novembre, a les 19 h. Diumenge, dia 28, a les 12 h. 24 euros.

‘Ocaña, la reina...’

Marc Rosich / Marc Sambola

Ocaña, la reina de Las Ramblas és una peça que versa sobre la vida de l’inclassificable artista:_un performer, un pintor, un lluitador pioner pels drets de les persones LGTBI. L’actor i cantant Joan Vázquez, Marc Sambola i la seva guitarra i la dramatúrgia de Marc Rosich fan damunt l’escenari un homenatge a l’artista en forma de recital dramatitzat de coples. L’espectacle, que s’emmarca en el XXIII Festival de Poesia de la Mediterrània, va rebre les distincions de millor musical i millor actor de musical als Premis de la Crítica 2019, entre d’altres.

Teatre Principal de Palma (carrer de la Riera, 2). Dissabte, 27 de novembre, a les 20h. Entre 8 i 25 euros.

‘Mar de fons’

Iguana Teatre

Torna un dels èxits més rotunds d’Iguana Teatre, Mar de fons. La peça ens situa a l’estiu del 1936, quan les tropes republicanes desembarcaren a les costes del Llevant per recuperar l’illa, que s’havia posicionat al costat de l’alçament militar. L’operació va ser un fracàs i els republicans varen haver de reembarcar. En la fugida, deixaren companys a terra, que foren torturats i afusellats. Com la mar de fons, les onades que arriben a la costa per un temporal ja passat, les restes de l’estiu del 1936 han sacsejat la societat mallorquina.

Teatre del Mar (carrer de Llucmajor, 90. Palma). Dissabte, 13 de novembre, a les 20.30 hores. Diumenge, dia 14, a les 19 h. 18 euros.

MÚSICA

Power Up Orchestra

Jazz Voyeur

Arribada des de l’Argentina, la Power Up Orchestra farà pujar a l’escenari de Son Amar fins a 18 músics. Aquesta agrupació ofereix una fusió de diversos mons musicals, de la banda de rock a la big band, fet que permet que durant el concert sonin diferents estils. A més, la clau del seu èxit és que interpreten peces musicals, arranjades, dels universos dels videojocs, l’anime i el cinema. Aquesta proposta de concert que s’ha programat al Jazz Voyeur respon a l’interès de l’organització del festival per captar nous públics, cridar l’atenció de gent que no acostuma a anar a concerts (en general) o bé a actuacions de jazz.

Son Amar (carretera de Palma-Sóller, km 10). Dissabte, 27 de novembre, a les 21 hores. A partir de 22 euros.

Charles Lloyd

Jazz Voyeur

Charles Lloyd és un dels saxofonistes més originals i creatius de les últimes dècades; un músic que, a més, ha compartit escenari amb figures del jazz com George Coleman, Harold Mabern i Frank Strozier. També va ser acompanyant habitual de les bandes de blues de B. B. King i de Howlin’ Wolf. Té 83 anys, però continua en plena forma i presenta noves creacions en una gira amb banda. Presentarà les noves cançons per primera vegada a Mallorca amb el seu quartet.

Son Amar (carretera de Palma-Sóller, km 10). Diumenge, 28 de novembre, a les 20 hores. A partir de 22 euros.

stats