Paco de Lucía
Cultura 01/02/2024

Las Migas i Júlia Colom donen el tret de sortida al Festival Paco de Lucía al teatre Principal

Aquesta gala extraordinària és el pas previ a la gala inaugural del festival, que serà dia 8 de març

ARA Balears
3 min
Actuació de Las Migas al Teatre Principal de Palma.

PalmaLa tercera edició del Festival Paco de Lucía ha començat aquest dimecres al teatre Principal de Palma amb un concert de Las Migas, que han presentat el seu darrer treball, Libres, amb el qual van guanyar el Latin Grammy 2022 al millor disc de flamenc. La banda visita Ciutat després del seu tour mundial, que ha duit la formació a actuar a escenaris d'Europa, el Estats Units i Llatinoamèrica. El seu concert ha inclòs col·laboracions com la de la cantant mallorquina Júlia Colom i la del cantautor i guitarrista Juan Medina.

Aquesta gala extraordinària, que ha estat presentada l'actriu Yaiza González, és el pas previ a la gala inaugural del festival que es farà el 8 de març a la sala Gran del teatre Principal, amb l'actuació de Miguel Poveda. Les entrades estan a la venda, encara que molt properes al ple, a la pàgina web del teatre Principal de Palma, segons han informat des de l'organització.

Un dels moments de l'actuació.

En la gala d'aquest dimecres, hi han intervingut la fundadora i la directora del festival, Soledad Bescós; el president del Consell, Llorenç Galmés; el batle de Palma, Jaime Martinez, i la vídua i presidenta de la Fundació Paco de Lucía, Gabriela Canseco. El batle de Palma, Jaime Martínez, ha assenyalat que Mallorca va ser el lloc on Paco de Lucía va gravar el seu àlbum Canción Andaluza. Gabriela Canseco ha agraït un festival "que fa que Paco continuï viu i estigui representat per la gent jove del flamenc". Ha explicat també que l'artista havia somiat amb Canción Andaluza durant anys i aquí, a Mallorca, va "tenir la serenitat, el temps i la calma de fer el disc que volia fer".

El programa del festival Paco de Lucia

El programa de la tercera edició del festival es completa amb dues actuacions més: l'espectacle Baile de Bestias, guardonat amb els premis Max 2022 al millor espectacle de dansa i el de millor coreografia, del bailaor Jesús Carmona. Tindrà lloc a l'Auditòrium de Palma el 13 de març a les 20 h, i, per altra banda, el concert de Chambao, que estrenarà el darrer treball, En la cresta del ahora, a Trui Teatre el 17 de març a les 19 h. A més, la Fundació Miró Mallorca, Es Baluard Museu d'Art Contemporani de Palma i Caixafòrum acolliran activitats pedagògiques que complementaran la celebració del festival.

El Principal, durant l'actuació de Las Migas.

Com a novetat, enguany el festival estableix per primera vegada la beca al Talent Jove del Festival Paco de Lucía Mallorca, dotada amb 3.000 euros, que aquest any s'atorgarà al pianista flamenc de 16 anys Antón Cortés. El músic, que ja ha rebut el premi de la Venècia Flamenca 2023 i el premi als Nous Creadors, el 6 de gener es va proclamar guanyador de la batalla de jutges de Got Talent Espanya. Actuarà dia 9 al teatre Xesc Forteza.

Projectes solidaris

Des de l'organització han explicat també que els beneficis de la recaptació a taquilla es destinen a projectes socials i d'innovació pedagògica, dotació de beques, arxiu i altres projectes de la Fundació Paco de Lucía. L'artista va passar els últims anys de la seva vida amb la seva família a Mallorca, on tenen la casa i l'estudi on va compondre i gravar el seu darrer treball, Canción Andaluza, premi Grammy al millor àlbum de 2014. Després de la seva mort, el 2014, el mestre de la guitarra va ser declarat fill adoptiu de Mallorca pel Consell de Mallorca.

stats