Cultura 18/05/2021

El mestre d’aixa Antoni Pep Munar dona 684 objectes al Museu Marítim de Mallorca

El Museu de Mallorca ha rebut 52 obres cedides de CaixaBank per l'exposició del 60è aniversari

2 min
Una brúixola antiga, una de les peces de la col·lecció.

PalmaPeces de mestres d’aixa, peces de calafat del mestre d’aixa Antoni Llom Vich, ormejos de pesca i eines de navegació per a embarcacions menors. Aquests són els quatre tipus d'objectes que el mestre d'aixa Antoni Pep Munar ha donat al Museu Marítim de Mallorca. Aquest dimarts, 18 de maig, en el marc del Dia internacional dels museus, s'ha formalitzat la donació. Algunes d'aquestes peces, que ja han arribat ordenades i inventariades, s'exposaran a la seu del museu de Palma, a ses Voltes.

A l’acte hi han assistit la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, la presidenta del Consorci del Museu Marítim de Mallorca, Bel Busquets, la directora insular de Cultura, Maria Pastor, i el director del Museu Marítim de Mallorca, Albert Forés.

Busquets ha destacat que aquesta signatura garanteix la conservació d’aquest llegat familiar, a més de convertir-lo en públic. La col·lecció d'Antoni Pep Munar va pertànyer a son pare, segons ha explicat, i ha volgut recordar Antoni Llom Vich, mestre de son pare. "Ens comprometem a compartir-lo i a mostrar-lo a tothom. És un gust veure com creix el fons del Museu Marítim de Mallorca amb peces que ens permeten fer-nos una visió àmplia de la nostra història i la nostra relació amb la mar", ha dit la responsable de Cultura. Antoni Pep Munar també ha tingut paraules per Miquel Lliteres, el seu mestre calafat.

El director del museu, Albert Forés, ha dit que la col·lecció rebuda és "excel·lent". La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, ha agraït a la família Munar la donació, "que enriqueix el fons del Museu Marítim de Mallorca" i és "un acte de generositat que contribueix al bé comú i a la conservació i difusió del patrimoni marítim i cultural".

Els 60 anys del Museu de Mallorca

CaixaBank ha cedit, de manera temporal i gratuïtament, 52 obres d'art del seu fons pictòric al Museu de Mallorca. També li ha deixat vuit monedes que, fins ara, es trobaven a l'edifici de Son Fuster. Les obres són de pintors com Joaquim Mir, Santiago Rusiñol, Llorenç Cerdà i Pilar Montaner, la primera dona artista amb obra exposada al museu.

Aquestes peces s'exposaran enguany amb altres obres del fons propi del museu. La mostra que es farà serà per celebrar el 60è aniversari de l'espai. De passada, segons va anunciar el Consell, s'aprofitarà per remodelar el discurs museogràfic de bona part de la tercera planta per incloure-hi algunes de les obres cedides.

stats