Cultura 22/09/2022

Una cercavila al passeig de Gràcia i els altres 'hits' de la Mercè al carrer

Teatre, circ, pallassos i dansa s'estendran per Barcelona amb desenes de propostes gratuïtes

2 min
La Industrial Teatrera reflexiona sobre el futur a 'Herència'

BarcelonaLes arts escèniques tornen als espais públics de Barcelona amb la Mercè Arts de Carrer (MAC), que del 23 al 26 de setembre omplirà la ciutat d'espectacles. La cultura popular, que des de l'any passat ha estat aturada per la pandèmia, protagonitzarà una plantada de gegants i bestiari el matí del 24 de setembre al passeig de Gràcia i a la tarda hi faran una gran cercavila –en un recinte limitat– i un correfoc estàtic amb l'actuació simultània de totes les colles de diables i les bèsties de foc de la ciutat. El tradicional toc d'inici des de la plaça de Sant Jaume homenatjarà aquest any el músic Jordi Fàbregas, que va morir al gener, amb la interpretació d'una peça musical escrita per ell mateix quan tenia 14 anys. Per assistir a les actuacions de cultura popular caldrà fer reserva prèvia de l'entrada, com per a la resta de recintes.

Però, a banda de les activitats de cultura tradicional, les Festes de la Mercè també són un gran festival escènic amb un centenar de companyies que portaran els seus espectacles als carrers de la ciutat, que aquest any ha ampliat els escenaris per evitar aglomeracions. Les propostes s'estendran per una desena d'espais i les entrades seran gratuïtes, però els aforaments estaran controlats d'acord amb la situació sanitària. Al passeig de Gràcia el públic estarà dret i a la resta d'espais, assegut. Les entrades no permetran l'accés a un únic esdeveniment, sinó que regularan l'aforament en una franja (matí o tarda) i un recinte concret dins el qual l'assistent podrà escollir lliurement l'espectacle que vol veure. Si al final no s'utilitza l'entrada, l'Ajuntament demana que es cancel·li per evitar les localitats buides que es van veure l'any passat.

A banda dels espais clàssics, com el Parc de la Ciutadella i el Castell de Montjuïc, també hi haurà espectacles al Parc de la Trinitat, al de Joan Miró i al de l'Estació del Nord. I, per primera vegada, al Turó de la Peira, als Jardins dels Drets Humans (la Marina-Zona Franca) i la Casa de l'Aigua (Torre Baró). Triem 10 espectacles destacats.

1.

Àfrica Camut Band al Parc de la Ciutadella

L'espai estrella del MAC serà l'escenari d'actuacions de cultura popular, però també d'espectacles contemporanis inspirats en tradicions d'arreu del món. El grup catalanosenegalès Àfrica Camut Band fusionarà el claqué amb la música africana amb ballarins que es mouen des de dalt de grans tambors sonoritzats. Ho faran en tres actuacions, el 24, 25 i 26 de setembre.

2.

Brodas Bros al Parc de la Trinitat

Els Brodas Bros són un dels grups referents de dansa urbana a Catalunya. Al Parc de la Trinitat hi portaran Pere i el Llop, una adaptació en hip-hop del conte tradicional amb música de Prokófiev. El mateix espai també acollirà tallers i competicions de dansa urbana i un cabaret de dansa i música amb artistes internacionals presentats pels Brodas Bros.

3.

El circ de Fem Fatal al Castell de Montjuïc

Aquest any el Castell de Montjuïc es convertirà en la casa del circ contemporani. Hi actuaran artistes procedents de França, Lituània, Dinamarca i Grècia, però també de Catalunya. Una de les companyies locals que s'hi veurà és Fem Fatal, que hi portarà espectaculars números de trapezi. També hi haurà propostes que barrejaran l'humor i el circ, com els jocs amb cordes del Sr Stets.

Fem Fatal en un dels seus espectacles
4.

La Gata Japonesa al Parc de Joan Miró

El públic familiar trobarà al Parc de Joan Miró un bon grapat de propostes pensades per a públics de totes les edats. De la programació en destaca el muntatge Los viajes de Bowa, de la companyia andalusa La Gata Japonesa, que explicarà la història d'una noia òrfena que un dia troba un missatge dins una ampolla llançada al mar.

5.

La dansa de MiCompañía, al Parc de l'Estació del Nord

L'Havana era la ciutat convidada de les Festes de la Mercè de l'any passat, però amb la pandèmia molts dels artistes no van poder volar a Barcelona. Un any després, alguns d'ells han pogut portar les seves actuacions a la ciutat, com és el cas de MiCompañía, una formació de dansa cubana que interpretarà Infinito al Parc de l'Estació del Nord. L'espectacle explora els llaços familiars a través del moviment i el cos.

'Infinito' de MiCompañía
6.

El Sindicat de Monstres a la Casa de l'Aigua

El MAC ha sumat aquest any la Casa de l'Aigua com a nou espai escènic, que se centrarà en propostes relacionades amb l'alimentació sostenible. La companyia Sindicat de Monstres hi portarà La consulta dels Orgos, en què un grup de personatges de grans dimensions donaran consells sobre com menjar bé i mantenir una vida saludable.

7.

La Industrial Teatrera als Jardins dels Drets Humans

La companyia La Industrial Teatrera instal·larà un petit abocador als Jardins dels Drets Humans. Des d'allà, dos personatges llançaran idees sobre com canviar el futur i combatre el canvi climàtic amb l'espectacle Herència, que barreja el circ i el clown per reflexionar sobre el planeta que quedarà a les generacions vinents.

8.

Pallassos Sense Fronteres al Turó de la Peira

Pallassos Sense Fronteres convertirà el Turó de la Peira en un camp de refugiats amb artistes procedents del Pròxim Orient, Etiòpia, els Balcans, Colòmbia i Burkina Faso. Tots ells oferiran les seves actuacions de malabars, màgia, humor, circ i música en directe i, alhora, posaran de manifest la situació de guerra que pateixen els països d'on procedeixen.

Una de les companyies que actuarà al Turó de la Peira
9.

Els titelles de la companyia Ortiga, al Palauet Albéniz

Kumulunimbu és un dels espectacles més emblemàtics de la companyia Ortiga, que després de moure'l per diversos municipis catalans ara el representarà durant la Mercè. Es tracta d'un muntatge de titelles que explica la història d'una nena, un núvol i un personatge fosc per reflexionar sobre l'amistat, les migracions i els recursos naturals.

10.

L'escena artística cubana, a Utopia 126

Aprofitant que aquest any bona part de la programació de les Festes de la Mercè està encapçalada per artistes cubans, l'espai Utopia 126 farà un cicle de pel·lícules de cineastes de l'Havana. També acollirà una exposició d'artistes visuals que reflecteixen les preocupacions actuals dels cubans, així com els trets culturals que els defineixen i que ells mateixos reivindiquen.

stats