Cultura 19/05/2022

Maria del Mar Bonet canta a Damià Huguet

Aquest dissabte hi haurà un concert únic a les 21 hores, a l’oratori de Sant Blai de Campos, com a cloenda de l’Any Damià Huguet

2 min
Presentació del concert 'Maria del Mar Bonet i Damià Huguet, dos amics'.

PalmaMaria del Mar Bonet i Damià Huguet varen ser amics des de ben petits. Tot i que enguany farà 26 anys que el poeta va morir, en boca de la cantautora és més viu que mai. Aquest dissabte hi haurà un concert únic a les 21 hores, a l’oratori de Sant Blai de Campos. Un recital titulat Maria del Mar Bonet i Damià Huguet, dos amics, organitzat per l’Obra Cultural Balear de Campos amb el suport del Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca, a través de la Fundació Mallorca Literària, com a cloenda de l’Any Damià Huguet, en commemoració del 25è aniversari (el 2021) de la mort de l’autor.

És rebel, Bonet, amb això de la mort. Durant la presentació del concert a Campos, ha parlat del poeta, en alguna ocasió, en present -"això no és un concert per reivindicar-lo, perquè ell es reivindica a si mateix amb tota la feina i obra que ens ha deixat"- i li parla, a ell: "El veig moltes vegades, li xerr molt", diu. I recorda les caminades llargues que feien plegats, les cartes que s'escrivien, la importància que va tenir Huguet per a Bonet en el disc Jardí tancat (1980). La cantautora declara que li costa "deixar partir" els seus amics, referint-se també al fotògraf Toni Catany: "Són dels que varen partir un dia de vacances i no han tornat. Em tenen emprenyada". Però, per alguna raó, l'amor s'imposa a la resistència de deixar-los partir: "Són aquí, moltes coses els fan ser amb nosaltres".

"Per a mi aquest concert és un acte de cloenda obert, perquè en Damià creixerà molt més encara", ha pronunciat Bonet, que també ha expressat que "la feina que va fer en Damià encara no és del tot coneguda i s’ha de possibilitar que ho sigui i que ajudi la gent jove a creure en la poesia i en la veritat". La veritat hi serà, a l'oratori de Sant Blai de Campos, dissabte: la cantant compartirà els seus records del poeta amb el públic del recital; serà un homenatge íntim amb un repertori triat específicament que posarà l’accent en les cançons preferides de Damià Huguet, amb qui les compartia i comentava sovint. Sigui com sigui, el poeta escoltarà la seva amiga cantar El pi de Formentor i Alenar, entre altres cançons.

Biel Huguet ha agraït tots els actes que s’han fet en record del seu pare durant aquest darrer any. “És una figura que va creixent i que cada vegada inspira més gent. Això és molt emocionant”. Ha celebrat que Bonet, “una més de la família, acceptàs la invitació: “Ella és essencial i imprescindible per recordar mon pare”. Finalment, Huguet ha dit que figures com la del poeta, així com altres de la seva generació, com pugui ser Bonet, “són claus per entendre la Mallorca contemporània, perquè és hereva dels seus fonaments i valors”. 

La vicepresidenta i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca, Bel Busquets; la directora de la Fundació Mallorca Literària, Carme Castells; la presidenta de l’OCB-Campos, Antònia Sitjar, i Biel Huguet, fill del poeta i representant de la familia Huguet Ballester, també han assistit a la roda de premsa.

stats