Cultura 09/07/2020

Marco Mezquida inaugurarà el Festival Internacional de Cinema de Menorca

El certamen inclourà la presència de personalitats del sector com Carlos Bardem, Aida Polch, Marcià Florit i Marta Bayarri

Ara Balears
3 min
Imatge de la passada edició del Festival Internacional de Cinema de Menorca

PalmaEl pianista Marco Mezquida donarà el tret de sortida, el proper dimarts, al Festival Internacional de Cinema de Menorca. Guardonat amb el premi Ciutat de Barcelona 2020 per l'àlbum No hay dos sin tres, Mezquida oferirà un concert en el qual conjugarà jazz d'avantguarda, música contemporània i tècniques esteses de piano amb música popular, sons folklòrics i melodies pop. Tot seguit, es projectarà Uno para todos, la nova pel·lícula de David Ilundain (B de Bárcenas), protagonitzada per David Verdaguer i produïda per Valérie Delpierre (Estiu 1993). La cerimònia serà dinamitzada pel dramaturg i actor mallorquí Toni Gomila.

Aquest serà el primer tast de quatre intensos dies de cinema, amb vuit sessions de la Secció Oficial, cinc llargmetratges, un espai per al talent jove i activitats per a tota la família acompanyades de música, gastronomia i la presència de molts dels autors de les obres en competició. La secció Oficial de festival guanya pes en aquesta edició després de la gran afluència d'obres al concurs d'enguany.

En concret, es faran tres projeccions a la secció de curts nacionals i internacionals Illes en Curt i dues en la secció balear Balears en Curt. La temàtica, encara que variada, gira entorn de la sostenibilitat i el cinema social. Com cada any, un nodrit grup de directors i directores, així com intèrprets de les pel·lícules concursants, acudiran a Menorca per presentar-les.

Un total de 38 films seleccionats optaran al premi al millor curtmetratge en les dues categories

de la secció Oficial. Hi haurà 7 estrenes mundials, 5 de l'Estat, 21 estrenes en l'àmbit balear i 4 a Menorca. La selecció inclourà films destacats com Pile Poil, curt guanyador del premi Càsar; l'estrena mundial d'Ulisses, nou film de Joan Bover després de Kyoko; Solsticio de verano, flamant guanyador de Seminci; Mateoren ama, dels directors de la guanyadora de dos Goya per La trinchera infinita, Aitor Arregi i Jose Mari Goenaga, i Le Roi Donis Démons du Vent, estrena a l'Estat del curt de la coneguda actriu i directora francesa Clémence Poésy.

Pel que fa a la procedència dels films seleccionats, hi haurà curtmetratges de França, Dinamarca, Alemanya, Turquia, l'Iran, Lituània, Àustria, l'Argentina, Mongòlia, Holanda, Corea del Sud, els Estats Units i Suïssa, entre d'altres, en una competició que també ha destacat per l'alta participació balear. Com cada any, un nodrit grup de directors, a més d'intèrprets de les cintes concursants, acudiran a Menorca per presentar-les. Al jurat d'aquesta edició, format per Javier Pachón, Carlos R. Ríos i Ingrid García Jonsson, s'hi sumen personalitats del sector com Carlos Bardem, Aida Folch, Macià Florit i Marta Bayarri.

Illes en Llarg, els cinc llargmetratges

Enguany el festival portarà cinc llargmetratges, tots ells preestrenes nacionals o estrenes balears.

Els cinemes Canal Salat de Ciutadella acolliran la projecció El centro del horizonte, una història familiar protagonitzada per Laetitia Casta i Clemence Poésy. Els següents dos llargmetratges es projectaran a la sessió matinal de dia 16, que serà la que el festival dediqui a abordar la qüestió de la sostenibilitat amb dos documentals a l'Ocimax de Maó. Santuario, d'Álvaro Longoria, protagonitzada per Javier i Carlos Bardem, i Viure la mar, de Magda Timoner, que s'apropa al món de la pesca; Sant Frances, d'Alex Thompson. Habitación 212 serà la cinta que tanqui aquest certamen a la gala de cloenda. Està dirigida per Christophe Honoré i protagonitzada per Chiara Mastroianni, a qui li va valer el premi a millor interpretació al Festival de Cannes.

En el seu segon any de vida, la secció Talent Jove del FICME oferirà un espai a joves creadors de les Illes Balears per mostrar els seus treballs cinematogràfics. Una selecció de 12 treballs –el guanyador el decidirà el públic– que es projectaran a l'Orfeó Maonès dia 16 de juliol i entre els quals hi haurà una destacada selecció de curts produïts a Menorca. Entre les produccions hi haurà curts de joves cineastes de l'Escola d'Art de Menorca, l'IES Biel Martí o l'IES Josep Maria Quadrado, entre d'altres.

Pel que fa a l'altra sessió matinal del FICME, aquesta es guarda per als més petits de la casa. Un any més, el Festival Internacional de Cinema de Menorca i el festival internacional de curtmetratges Filmets Badalona Film Festival s'uneixen per oferir una selecció dels curtmetratges infantils de la darrera edició del certamen català. La jornada de la secció Som Família, que tindrà lloc el dia 18 a l'Auditori de Ferreries, anirà acompanyada d'un espectacle teatral del gènere clown creat per la companyia No Som 3, d'Endika Izquierdo, Gemma Moll i Gabriel de Roses.

stats