Història
Cultura 21/01/2024

La Mallorca inèdita d'Agustí Villaronga es projectarà aquesta primavera

El Consell de Mallorca organitzarà la projecció entre el mes de març i abril, coincidint amb l'aniversari del naixement del cineasta

2 min
Cintes en 16 mm.

PalmaLa Mallorca inèdita d'Agustí Villaronga es projectarà aquesta primavera. Es tracta d'una cinta promocional de l'illa que va ser encarregada fa quaranta anys pel Foment del Turisme, però no es va fer servir. Es projectarà entre el mes de març i abril, coincidint amb l'aniversari del naixement del cineasta, segons ha informat aquest diumenge el Consell de Mallorca. El curtmetratge rep el nom de Mallorca, té una durada de quasi 20 minuts i és una còpia inflada al format estàndard per a la projecció en sales des de l'original de rodatge, que va ser en 16 mm. La cinta va ser trobada per la periodista de l'ARA Balears Cati Moyà, aquest passat desembre. Està custodiada a l'Arxiu de So i Imatge del Consell de Mallorca.

La vicepresidenta i consellera insular de Cultura i Patrimoni, Antònia Roca, ha anunciat que, a més, faran un procés de digitalització de la cinta i que, el dia de la projecció, algunes persones que varen participar en el rodatge contaran la seva experiència.

Diferents escenes del film.

Aquest dilluns, 22 de gener, fa un any de la mort del cineasta mallorquí Agustí Villaronga (Palma, 1953 - Barcelona, 2023) i, precisament per això, el Consell de Mallorca ha anunciat la projecció de la cinta i la seva digitalització en alta definició, que es durà a terme en un laboratori professional de Barcelona o Madrid, ja que aquest format no es pot digitalitzar a l'illa.

El curtmetratge

El curtmetratge és un encàrrec que va fer Foment del Turisme, amb patrocini del Consell de Mallorca, devers l'any 1985. Anava en línia amb altres encàrrecs que s'havien fet a directors de cinema per donar una nova visió de l'illa. El film que va concebre Agustí Villaronga era un muntatge d'imatges amb una banda sonora dels compositors Philip Glass i Win Mertens. El curtmetratge comença amb la silueta d'un vaixell que travessa la mar i mostra una Mallorca en la qual no predominen el sol i les platges amb les quals se sol anunciar l'illa.

La pel·lícula no va convèncer els responsables del Foment del Turisme de Mallorca, que varen decidir encarregar a l'escriptor Valentí Puig un guió per afegir-li una veu en off, amb un missatge més clarament turístic. Villaronga no hi va estar d'acord i, a més, aquesta segona versió tampoc no va convèncer l'entitat turística, i la cinta original va acabar al fons en un calaix fins ara.

Diferents escenes del film.
stats