Cultura 22/12/2016

'El perro del hortelano', Maika Makovski i 'Reina Juana' amb Concha Velasco, a la nova temporada del Principal

El teatre ha presentat la programació de gener a juny del 2017, que no inclou produccions pròpies

Margalida Mateu
3 min
L'espectacle 'Reina Juana' de Gerardo Vera i Ernesto Caballero amb monòleg de Concha Velasco serà el mes de febrer al Teatre Principal

PalmaEl teatre Principal estrena temporada per als mesos de gener a juny del 2017 i inclou espectacles d'arts escèniques, música i òpera, però no produccions pròpies ni tampoc coproduccions, que es duran a terme a partir del mes de setembre. "Estan previstes dues produccions de gran format per a la sala Gran i altres coproduccions de creadors emergents a la Petita, per a aquestes coproduccions es tornarà a obrir convocatòria de cara a la primavera", ha assenyalat Carlos Forteza, director del teatre.

Forteza creu que "no té sentit utilitzar la sala gran per a produccions petites i que no hi ha obres de teatre de gran format actualment a les Illes", per la qual cosa s'han programat obres de l'escena estatal com 'El perro del hortelano' de la Compañía Nacional de Teatro Clásico; l'obra 'Reina Juana' amb Concha Velasco, qui acaba de ser guardonada amb el Premi Nacional de Teatre; 'Happy End', un espectacle musical de gran format amb producció de l'Institut Valencià de Cultura, i l'obra en anglès 'Winter's tale' o 'Conte d'hivern' de Shakespeare, amb 14 actors sobre l'escenari i que ha estat possible gràcies a la col·laboració del British Council, La Caixa i el Consolat Britànic de Palma.

Teatre de les Illes

Pel que fa a les produccions de les Illes, s'hi podran veure els espectacles 'Mima & Katastrofik' de la companyia Auments; 'Fràgil' dels eivissencs Clownidoscopio Teatre; 'He vist balenes' de La Impaciència, obra que va obtenir l'accèssit en la convocatòria que va fer a principis d'estiu el Principal i de la qual sortiren tres coproduccions; 'Doménica' de Vicka Duran, que es tornarà a interpretar al Principal, i, en una de les actuacions, els convidats seran els interns d'Es Pinaret en una tasca d'inclusió social promoguda pel teatre o 'Crotch' de Catalina Carrasco.

Espectacle 'He vist balenes' de la companyia La Impaciència

Música

El Principal segueix apostant per la música, "que tan bons resultats de públic ens ha donat; per exemple, les entrades d'aquesta setmana d'Oso Leone han estat exhaurides i en queden molt poques per al concert de dissabte de LA". De fet, una de les actuacions més esperades serà la de Maika Makovski presentant el seu darrer treball, 'Chinook Wind', amb la Bross Quartet a la sala gran. A més, hi ha el concert familiar a càrrec de Lili's House, que inclourà un taller de màscares amb l'actriu Aina Zuazaga; l'actuació dels Son and the Holy Ghosts; flamenc mallorquí amb l'espectacle 'La Chispa' i José Enrique Morente i Juan Habichuela Nieto, de flamenc emergent de l'Estat.

Programació del Teatre Principal

Balanç

Aquest dijous també hi ha hagut una reunió del patronat de la Fundació Teatre Principal, en la qual s'han passat comptes i s'ha fet balanç de l'any 2016. S'ha volgut remarcar que l'ocupació mitjana del teatre ha estat del 70% entre els mesos de setembre i gener, que és quan ha començat la gestió de Carlos Forteza i el seu equip al capdavant del teatre. Calculen que unes 10.000 persones han passat pel Principal i que després de les actuacions de LA i d''Incendios' esperen arribar als 12.000 assistents. A la sala Petita les xifres encara són més exitoses i en moltes de les funcions han hagut de posar el cartell d'entrades exhaurides, és per això que hi ha hagut una ocupació mitjana del 80%.

Per la seva banda, el conseller insular de Cultura, Francesc Miralles, ha destacat que "s'ha augmentat la partida pressupostària d'inversions en equipaments, en la qual invertiran 250.000 € en: maquinària que ha quedat obsoleta, millora de l'eficiència energètica i, per exemple, també per posar una grada retràctil a la Petita". També ha manifestat que "es recuperarà el Premi Mallorca de Dramatúrgia amb una recompensa de 10.000 € i la lectura dramatitzada del text guanyador al Principal, així com la possibilitat de producció de la peça de cara al 2018". Els premis Mallorca també es convocaran el 2017 en els apartats d'assaig i fotografia.

Col·laboracions

Forteza també ha remarcat que la 19a edició del Festival de Poesia de la Mediterrània, un any més, tendrà cabuda al Principal amb l'actuació destacada de Paco Ibañez. Així com la col·laboració amb el XIX Festival Internacional de Teatre de Teresetes i Palma amb la Dansa.

stats