Cultura 21/10/2021

'Majorca Observed', el documental dels 70 de la BBC que ja advertia dels perills del turisme de masses a Mallorca

La gravació la va impulsar la Royal Society for the Protection of Birds, formada per ornitòlegs anglesos que venien a veure ocells a l'illa

2 min
Fotograma del documental 'Majorca Observed'.

PalmaUna de les projeccions més esperades de l'edició d'enguany de la Mostra de Cinema de Muntanya és la del documental Majorca Observed, produït per la BBC i gravat l’any 1968. És un audiovisual “típic de naturalesa, d’animals, especialment d’ocells”, diu Antoni Vives Riera, professor del Departament d’Història Contemporània de la Universitat de Barcelona que ha investigat la història d’aquest documental. El va veure per primera vegada durant una estada que feu a Londres. Allà, va visitar el British Film Institute, on va poder veure la cinta, que mostra “una Mallorca tradicional” i ja anuncia alguns canvis que pateix l'illa amb l’auge del turisme de masses. El documental es podrà veure dissabte, 23 d'octubre, al teatre Principal de Palma.

La peça se centra sobretot en la zona d’Alcúdia, on hi ha l’Albufera. Això és perquè els impulsors d’aquest documental foren els turistes anglesos de la Royal Society for the Protection of Birds. Són, majoritàriament, ornitòlegs. “Venien a fer turisme a Mallorca i s’instal·laven a la zona nord, normalment a l’hotel Pollentia. Allà tenien molt a prop la fauna de l’Albufera i la Gola, però també la de la serra de Tramuntana”, conta el professor. 

“Decidiren gravar el documental perquè veien que les zones on els agradava anar d’excursió i fer de birdwatchers s’estaven urbanitzant”, diu Vives Riera. Aconseguir que la BBC gravàs aquesta peça va ser la seva manera de fer un un crit d’alarma i “posar en valor la riquesa natural de Mallorca i advertir dels perills del turisme de masses”.

El mite fundacional del GOB 

Com arriba Vives Riera a saber de la història d’aquest documental? “En un moment donat em varen arribar veus sobre un mite fundacional del GOB. Segons aquest, s’havia creat quan un grup de joves de Palma que formaven la Societat d’Història Natural, molts dels quals eren aficionats a l’ornitologia, varen veure aquest documental i es varen inquietar”, relata el professor. Una figura clau en aquesta història és Richard Brock, que va ser productor de la BBC durant 35 anys. El productor, durant una fira a Palma en què es va projectar el documental l’any 1970, va donar una cinta als joves de la Societat d’Història Natural. Aquests es varen dedicar a projectar-la per diferents pobles de Mallorca. Com que estava en anglès, se’n feia traducció simultània en directe. Quan Vives Riera va arribar a la cinta a través de Joan Mayol, un dels fundadors del GOB, varen veure que estava “feta pols” de tantes vegades que s’havia usat. Al final, si aquest documental es pot veure a la Mostra de Cinema de Muntanya, és gràcies a la insistència de Vives Riera i de l’Arxiu del So i la Imatge del Consell de Mallorca a la BBC per obtenir-ne una còpia digitalitzada.

stats