Cultura 15/10/2018

Lliurats els premis i beques Pilar Juncosa i Sotheby's 2018

S'han atorgat 31.000 euros a projectes artístics, d'investigació i educatius

Ara Balears
3 min
Autoritats i guardonats

PalmaLa convocatòria d'enguany dels premis i beques que atorga la Fundació Miró Mallorca s'ha resolt aquest dilluns dematí amb l'entrega dels guardons. Una dotació de 31.000 euros dels fons que la fundadora i mecenes Pilar Juncosa va llegar a la institució l’any 1986 ha permès la creació de nombrosos projectes artístics, d’investigació i educatius al llarg de la història de la Fundació.

La novetat d'aquesta edició és el premi Biennal Pilar Juncosa d'edició, dotat amb 10.000 euros, que s'ha atorgat a Rosell Meseguer pel seu projecte 'La disuasión: la marea y el límite'.

En aquesta categoria, s’ha atorgat una menció d’honor a Elsa Paricio i Jesús Zurita pel seu projecte 'Diferencia y repetición', una investigació pràctica sobre la idea de catàleg com a objecte, edició i temps.

La beca Pilar Juncosa a un projecte d’educació artística dotat amb 4.000 euros s’ha atorgat a Miquel García pel seu projecte 'Open source'. El projecte fa referència a dos elements presents en l'obra de Joan Miró i de l’artista Fernando García. L'objectiu principal és apropar els participants a l'obra de García i, al mateix temps, relacionar-la amb el treball de Joan Miró.

En la mateixa categoria, s'ha atorgat una menció d’honor Beca Pilar Juncosa a un projecte d'educació artística al projecte d’Alba Cacheda per la proposta 'Algarrobo y Mediterráneo'.

Les dues beques de formació per participar en els cursos dels Tallers d’Obra Gràfica de Joan Miró dotades amb matrícula gratuïta i 1.000 euros cadascuna s'han atorgat a Isabel Fuentes i al col·lectiu format per Pablo Salvaje i Tian Sotos.

Fuentes aborda la gràfica des d'una perspectiva escultòrica, estudiant les relacions entre impressió i suport per aconseguir obrir camins a una gràfica expandida. Per la seva banda, el col·lectiu format per Salvaje i Sotos té com a objectiu crear i estampar per tal de deixar empremta, enfortint els vincles de la gent amb la seva història d'imatges i múltiples relats.

Les dues beques de formació artística a la Casa de Velázquez de Madrid, dotades amb 3.000 euros cadascuna, són per a Tomás Justicia (pseudònim artístic) pel seu projecte 'Mutaciones inducidas' i Maria Carbonell per la proposta 'Más allá del cuerpo'.

Justicia reflexiona sobre les possibles mutacions originades de caràcter utòpic, produïdes en espècies vegetals que viuen entre la contaminació dels abocadors i àrees de l'interior de la ciutat afectades per la invasió de residus. Maria Carbonell proposa, a través de la pintura i el gravat, establir un diàleg entre diferents accions performatives que utilitzen el nu com a eina de protesta.

Les mencions d'honor Beca de Formació a la Casa de Velázquez s'han atorgat dues mencions d'honor als artistes Gonzalo Fuentes i David Berweger.

La beca de formació a l'Slade School of Fine Art de Londres dotada amb 3.000 euros ha estat atorgada a Laia Argüelles.

L’artista ha obtingut aquesta beca pel seu projecte 'El doble lugar (Hintergrund / Trasfondo)'. Es tracta d'un projecte d'instal·lació compost per sis serigrafies que parteixen d'una selecció de fotografies fetes per l'artista durant una visita a la ciutat alemanya de Halle que se centra en diferents zones del terra de la ciutat, voravies empedrades i fragments irregulars amb clots de la calçada.

La menció d'honor Beca de Formació a l'Slade School s'ha atorgat a Andrea Olaiz.

La Fundació també atorga una beca de formació a un dels guanyadors de Certamen d’Art Gràfic per a joves creadors que se celebra cada any a Madrid. Dotada amb matrícula gratuïta en un dels cursos de Miró Mallorca Fundació i 1.000 euros per a despeses de viatge i allotjament. La Fundació va atorgar la beca de formació a l’artista Jesús Mateos.

La Beca Pilar Juncosa d’Investigació sobre Miró i el seu context artístic cultura dotada amb 5.000 euros s'ha declarat deserta atès que el jurat ha considerat que cap dels projectes rebuts s'ajustaven a les bases de participació.

stats