Llibres
Cultura 23/04/2024

Els llibreters no es fan por de la pluja

Les paradetes estan cobertes de plàstics a l'espera de la frase més repetida en aquestes primeres hores de Sant Jordi: "Al migdia es compon"

2 min
Algunes llibreries han començat a muntar les paradetes tot i que encara queien algunes gotes.

Plàstics, envelats, paraigües, botes d'aigua i fins i tot alguna bufanda i algun parell de guants. Els llibreters han sortit a primera hora del dematí ben preparats per resistir aquestes primeres hores de Sant Jordi, en què la pluja ha comparegut i afluixat en diferents intervals, la qual cosa ha impedit que es doni el sus oficial a la jornada. "A partir de les 10 h el temps millora", deia una hora abans un dels llibreters que esperava pacientment al carrer de Sant Miquel que les previsions es complissin. A mesura que avançava el dematí, però, l'hora del canvi meteorològic s'anava endarrerint fins que molts han arribat a coincidir que serà a partir del migdia quan definitivament l'amenaça d'aigua desapareixerà.

"Els més venuts per ara són El pingüí de l'Antàrtida, 20.000 llegües de viatge submarí i... Plou i fa sol", bromejava Andreu Carles López, de la llibreria Finis Africae, amb les mans a les butxaques i sense res que el protegís de la lleugera boirina que queia a primera hora a Ciutat. "Hem d'esperar que afluixi i puguem posar els llibres a les taules, després ja els anirem tapant si torna a començar", compartia. I és que qui més qui menys ja n'ha viscut un parell, de Sant Jordis passats per aigua, i per això ja hi venen preparats.

De fet, malgrat la pluja, poc abans de les 10 h a la paradeta de Rata Corner a la plaça de Marquès de Palmer ja hi havien fet una primera venda. "Eren llibres infantils, quatre d'ells d'Escola de monstres", explicava una de les llibreteres satisfeta que, tot i els plàstics amb què han protegit els llibres, hi hagi hagut qualcú que s'hi hagi acostat ja a firar. En petits grupets, els llibreters es refugiaven davall els tendals i no feien altra cosa que consultar els mòbils, la majoria d'ells, a la recerca d'una predicció optimista i fiadora que els digués no només que s'aturarà de ploure, sinó que no tornarà a començar. "El perill no és només muntar-ho", en reconeixia un, "sinó que després s'hi torni a posar. Però segons els radars, una vegada hagin passat aquests niguls del dematí ja no haurem de passar més pena. O això esperam!"

I també n'hi ha que s'estrenen aquest Sant Jordi, i que baldament plogui mantenen l'alegria i la il·lusió de viure-ho per primera vegada al capdavant de la seva llibreria. És el cas d'Aldana Areco, de la llibreria Pròpia, que compartia el seu entusiasme, encara que no hagi venut res encara. "Hem vingut ben preparats. Per sort ens varen aconsellar que duguéssim plàstics per protegir les taules i estam protegits", deia coberta amb un bon abric i amb una rialla ben gran. "Encara queda molt de dia", afegia. I és que la sensació pels carrers de Palma en aquestes primeres hores de Sant Jordi és que la festa és ben a punt de començar.

stats