Sant Jordi
Cultura 23/04/2023

El primer llibre s'ha venut a les 9.47, quan encara muntaven les paradetes

El públic familiar substitueix l'escolar en un diumenge assolellat, cosa que fa pensar als llibreters que faran calaix

2 min
A les nou del dematí, molts de llibreters ja tenien la paradeta muntada.

PalmaL'absència d'escolars a primera hora del dematí és, segons alguns llibreters, la diferència més destacada en funció de si Sant Jordi cau en dia feiner o en diumenge. "Si la festa cau entre dilluns i divendres, quan encara no són les 9 tocades ja compareixen els al·lots de moltes d'escoles del centre de Palma. Això pels llibreters és uns incomoditat, perquè els nins s'arremolinen devora les paradetes en un moment quan encara no tenim del tot muntat. Avui, en canvi, la cosa comença més tard. I allò positiu és que els al·lots compareixeran devers les dotze amb els seus pares. Així és segur que compraran llibres, cosa que no passa quan van amb els professors", comenta Miquel Ferrer, de Rata Corner, a les 9.15 h d'aquest diumenge assolellat. Ferrer encara desfeia capses de llibres a la plaça del Marquès del Palmer, entre la plaça Major i el carrer Colom.

Tot i que és diumenge, els llibreters han estat dematiners a l'hora de muntar.

Ben enmig de la plaça Major, Miquela Serra, de la llibreria Quart Creixent, qui ha estat testimoni de desenes de dies de Sant Jordi, enllesteix els darrers retocs. "Enguany no és el meu darrer Sant Jordi, però gairebé, perquè serà l'any que ve em jubil", explicava riallera quan encara no ha venut cap llibre. "De fet, entre el món dels llibreters de Palma, ara n'hi haurà moltes, de jubilacions. Maria i Miquela, de la llibreria Lluna, en són unes. I Glòria Forteza-Rey, d'Embat, n'és una altra. Això no vol dir que totes aquestes llibreries emblemàtiques tanquin, sinó que segur que trobaran fórmules per continuar endavant", comenta una de les cares visibles de la llibreria que sempre ha despatxat exclusivament edicions en català.

No ha estat fins a les 9.47 que un llibreter ha fet saber a l'ARA Balears que havia venut el primer exemplar. "Just ara acabam de vendre un manga de temàtica de vampirs. Es titula Los apuntes de vanitas, i l'ha comprat una al·lota molt joveneta, crec que encara no tenia els vint anys", explica Mateu, responsable de la llibreria Univers del Còmic, amb parada a la plaça Major.

'Demà, i demà, i demà', de Gabrielle Zevin apunta com una de les novel·les preferides d'aquest Sant Jordi 2023.

Sobre quin serà el llibre més venut, la col·laboradora d'aquest setmanari Cati Moyà apuntava que totes les quinieles apunten a la novel·la Demà, i demà, i demà, de Gabrielle Zevin, publicada en català per Edicions del Periscopi, i en castellà per Alianza de Novelas. "Tothom en parla molt bé, i s'hi explica la història que tenen dos joves amb el món dels videojocs", comentava qui en aquesta jornada també col·labora com a venedora amb la llibreria Rata Corner.

"Aquest és el meu segon Sant Jordi que cau en diumenge. La meva experiència em diu que avui farem calaix, perquè la gent es passeja de manera més detinguda. No frissen. A més, contràriament a allò que puguin pensar, la gent es passeja més tard durant l'horabaixa. En canvi, en dia feiner, més prest se'n va a ca seva", comentava Miquel Ferrer, de Rata Corner.

stats