Llibres
Cultura 09/06/2024

El llibre 'Pere Garau' i les darreres novel·les de Pol Guasch i Paul Auster, entre els reconeguts amb els primers premis Llibreters de Mallorca

La primera edició d'aquests guardons ha inclòs la participació dels membres del Gremi de Llibreters i reconeix cinc categories diferents

3 min
Segell que distingeix els llibres guardonats amb els premis Llibreters de Mallorca

PalmaOfert a les mans, el paradís crema, de Pol Guasch; Baumgartner, de Paul Auster; 1.500 receptes de cuina mallorquina, amb edició a càrrec de Gabriel Morell i Antoni Contreras; Molly wind, bibliotecàries a cavall, de Toni Galmés i Catalina González Vilar, i Pere Garau, de Magdalena González i Cristina Llorente, són els cinc llibres reconeguts en la primera edició dels premis Llibreters de Mallorca, una iniciativa que pretén reconèixer les millors obres publicades durant els darrers 12 mesos, segons els membres del Gremi de Llibreters de Mallorca, com ja fan altres associacions similars arreu de l'Estat. En aquesta primera edició, eren cinc les convocatòries proposades: millor llibre en català, en castellà, obra de no ficció, llibre infantil i juvenil i, finalment, millor llibre local, ja fos per l'autoria o per l'editorial. "Primer de tot es va demanar als membres del Gremi que proposassin fins a tres candidats per categoria", explica el president del Gremi, Miquel Ferrer, "i després tots hem pogut votar en dues rondes diferents: de la primera n'han sorgit els tres finalistes, d'entre els quals s'han escollit els guanyadors". A partir de demà, els exemplars d'aquestes obres aniran acompanyats del segell que acredita que han estat reconeguts amb aquests guardons.

Així, si el millor llibre en català ha estat la darrera novel·la de Pol Guasch, "una obra bellíssima teixida amb una llengua viva, precisa i plena d'imatges que reverberen", segons els llibreters, els dos finalistes han estat Mònica, de Daniel Clowes, i El federal, de Sebastià Alzamora. La traducció castellana de Baumgartner, darrera novel·la de Paul Auster traduïda en aquest cas per Benito Gómez Ibáñez, ha rebut el reconeixement a millor llibre en castellà, mentre que els dos finalistes han estat Un lugar soleado para gente sombría, de Mariana Enríquez, i Blackwater, de Michael McDowell.

En la categoria de no ficció, el recull de 1.500 receptes de cuina mallorquina ha estat el que ha rebut més vots, "un projecte monumental que no és només un receptari tradicional exquisit, sinó també una obra completíssima d'arqueologia gastronòmica". Perros, de Keum Suk Gendry Kim, i El sentido de consentir, de Clara Serra, n'han estat els finalistes. Per altra banda, el segell balear ha quedat més que representat en l'apartat de millor llibre infantil i juvenil: la darrera aventura de Toni Galmés, Molly Wind, bibliotecàries a cavall, signat amb Catalina González Vilar, ha estat la més votada, seguida d'El peix Nicolau, de Caterina Valriu, i Els dimonis de portet, de Neus Coll i Robert Campillo. I tanmateix, en aquesta edició dels premis Llibreters de Mallorca, també s'hi ha inclòs un reconeixement a millor llibre local, en què han participat publicacions amb autor o editorial mallorquina: l'obra guanyadora ha estat Pere Garau, de Magdalena González i Cristina Llorente, una "peça essencial en la recuperació de la memòria històrica del barri" que ha esgotat dues edicions en poc més de mig any. 1.111 llamps i pestes, d'Antoni Rodríguez Mir, i La belleza del barrio, de Ruth Miguel, han resultat finalistes d'aquesta categoria.

S'ha de recordar que entre les novetats anunciades abans de començar la Fira del Llibre de Palma, que aquest diumenge finalitzava la quaranta-dosena edició, una de les més cridaneres va ser precisament la incorporació d'aquests guardons. El Gremi de Llibreters recorda que aquesta iniciativa ha estat "una primera experiència", però que la intenció és que en futures edicions de la fira es puguin consolidar. S'ha de recordar, en tot cas, que el lema de l'edició d'enguany era "Menys algoritmes, més llibreters" i que, en aquest sentit, aquests reconeixements pretenen "subratllar el valor dels llibreters també com a prescriptors", assegura l'entitat.

stats