Lleida impulsa una nova concessió per a l'Aula de Teatre després dels casos d'abusos sexuals

S'han detectat incidències en la gestió, com retribucions no adequades o millores salarials no justificades

, i
Albert Llimós Bifet i Núria Juanico Llumà
2 min
L'Aula de Teatre de Lleida

BarcelonaMés control i més transparència. És el que pretén l'Ajuntament de Lleida amb la nova concessió per a l'Aula de Teatre de Lleida, un procés que s'obrirà aquest estiu i que respon a l'escàndol d'abusos sexuals que va esclatar a la institució ara farà un any. El cas destapat per l'ARA fa portar el consistori que encapçala Miquel Pueyo a replantejar-se el futur de l'Aula de Teatre, posant sobre la taula la possibilitat de municipalitzar el projecte. Finalment, aquesta opció s'ha descartat, però s'impulsarà un nou model que garanteixi més control públic del servei.

Després d'una anàlisi detallada de la gestió de l'Aula durant els últims tres anys, la Paeria convocarà un concurs per licitar aquest servei, que va rebre una aportació municipal l'últim curs de 138.871 euros. Segons el comunicat que ha fet públic el consistori republicà, s'han "detectat incidències en conceptes retributius no adequats al que estableixen els convenis laborals, millores salarials injustificades, concessió de permisos per no impartir docència prioritzant activitats excontractuals". El període analitzat comprèn del 2018 al 2020, sota la direcció de Mireia Teixidó, malgrat que fonts municipals apunten que la manera de gestionar la institució ve de l'època anterior, quan Gómez n'estava al capdavant.

Aquest mateix divendres la Paeria ha comunicat al sector la decisió, amb reunions realitzades amb l'actual direcció del centre, l'equip docent i les noies que van patir els abusos per part de l'ex docent i director Antonio Gómez. La setmana que ve també està prevista una trobada amb l'alumnat actual i les famílies.

Professionalitzar la plantilla

El document elaborat per una comissió formada per set departaments ha inclòs també "un informe jurídic extern en matèria de recursos humans i l'estudi dels diferents aspectes econòmics, de personal i educatius de la gestió". Amb aquesta nova concessió es pretén "més transparència en la gestió, avaluació i retiment de comptes", i es busca també més "democratització de les decisions" perquè sigui necessària "la participació de tota la comunitat educativa per adoptar-les". La Paeria vol que es professionalitzi la plantilla, exigint titulacions i experiència acreditada a tot el personal "a partir dels principis de mèrit i capacitat".

El procés de licitació que s'obrirà aquest estiu serà de lliure concurrència i per participar-hi caldrà estar vinculat a un projecte empresarial o associatiu. L'Ajuntament ha reiterat que un dels canvis que s'ha d'aconseguir amb el nou projecte és garantir que l'Aula sigui un espai lliure de masclisme i assetjament. D'altra banda, en la nota pública es recorda que també està en funcionament una comissió especial encarregada d'analitzar el que va passar a l'entitat amb Antonio Gómez, estudiant les males praxis i els abusos sexuals que van patir diferents alumnes. A través d'un correu electrònic i l'aplicació Co-resol les persones que ho vulguin poden denunciar si van patir alguna situació violenta.

stats