Sector editorial
Cultura 10/10/2016

La Fira Liber 2016, en cinc xifres

La 34a Fira Internacional del Llibre se celebrarà a Barcelona del 12 al 14 d'octubre en un context de "moderat optimisme" del sector

Jordi Nopca
2 min
Una imatge de la fira Liber

BarcelonaAquest dimecres obre les portes la fira Liber, que promou la Federació de Gremis d'Editors d'Espanya (FGEE) des de fa 34 anys i que alterna la celebració entre Madrid i Barcelona. Enguany tindrà lloc a la capital catalana en un context de "moderat optimisme", segons ha recordat Daniel Fernández, president de la FGEE. "Hem passat d'una certa recuperació a una recuperació certa", ha dit.

-Liber 2016 comptarà amb la participació de 346 expositors de 10 països –l'any passat van ser 345–. A més de la preponderància d'editorials de l'Estat, hi haurà representació dels Estats Units, l'Índia, Itàlia, Corea del Sud, Letònia, Rússia, República Txeca, Mèxic i Països Baixos.

–La fira està orientada sobretot als professionals del sector. La xifra de visitants esperada per a la 34a edició és de 10.000. A Madrid l'any 2015 hi van passar 9.950 persones. Liber 2016 se celebra al recinte de Gran Via de Fira Barcelona i ocuparà 3.200 metres quadrats.

–A més de "prendre el pols al mercat nacional" i "seguir apostant per la internacionalització dels negocis de les empreses del sector del llibre", que és la "indústria cultural que més factura de l'Estat", segons recorda Daniel Fernández, Liber també presenta un atapeït calendari d'activitats. Hi ha 85 conferències i taules rodones programades amb una presència de 150 especialistes, entre les quals destaca la que oferirà el consultor Internacional Edward Nawotka "sobre les 12 tendències que estan canviant el món de l’edició a nivell global". La seva intervenció tindrà lloc dijous a la una del migdia, la mateixa hora en què s'anunciarà el premi Nobel de Literatura 2016.

-La Federació de Gremis d'Editors ha fet memòria també sobre l'estat actual del sector editorial. El 2015 es van facturar 2.257 milions d'euros, un 2,8% més que l'any anterior. És una xifra positiva, però continua representant un 30,8% menys que la del 2008, any d'inici de la crisi. "Res no tornarà a ser com abans, però la crisi ha deixat de ser una paraula negativa, per a nosaltres significa canvi", ha dit Patrici Tixis, president del Gremi d'Editors de Catalunya.

-Les llibreries i cadenes de llibreries continuen sent els principals canals de distribució de venda de llibres. El 2015 representaven el 52,6% de la facturació amb 1.187,25 milions. El llibre digital va representar un 5,1% del total del sector, amb una xifra de 115 milions.

stats