Cultura
Cultura 21/03/2023

L'homenatge a Antonina Canyelles i altres activitats del Dia mundial de la poesia

Poetes com Odile Arqué, Meritxell Cucurella-Jorba, Eduard Escoffet, Sebastià Perelló i Pere Perelló Nomdedéu, entre d'altres, oferiran un recital a Can Balaguer

2 min
La poeta i professora, Antonina Canyelles

PalmaDia 21 de març és el Dia mundial de la poesia, una celebració que es fa anualment des del 1999, quan la Conferència General de la Unesco el va proclamar amb l'objectiu principal de commemorar la poesia. Amb motiu d'aquesta data, s'han organitzat diversos actes arreu de Mallorca.

Palma

Els actes començaran a les 10 hores al vestíbul de l'Ajuntament, on Biel Mesquida llegirà el manifest del Dia mundial de la poesia. Posarà esment a dues figures cabdals de les lletres catalanes: el poeta Jaume Vidal Alcover, en el centenari del seu naixement i Francesc Vicent Garcia i Ferrandis, conegut amb el sobrenom de Rector de Vallfogona, en els 400 anys". De Garcia i Ferrandis, Mesquida diu que és "el gran escriptor de la literatura catalana barroca": "La seva obra en poesia, teatre i prosa va tenir una gran influència fins al segle XIX, i el seu tractament de l'erotisme, desinhibit i clar, vorejant la pornografia, que fou perseguit per la Inquisició".

A les 11 hores, al mercat de l'Olivar, el poeta Pere Perelló Nomdedéu farà un petit recital. A les 12.30 hores, al vestíbul de Cort, recitaran els poetes Odile Arqué, Meritxell Cucurella-Jorba i Eduard Escoffet. A les 18 hores, al Casal Solleric, recitarà la poeta Ruth Miguel.

A les 19 hores l'Obra Cultural Balear farà un homenatge a Antonina Canyelles amb les poetes Noèlia Díaz, Àngels Cardona, Aina Ferrer, Jèssica Ferrer, Glòria Julià, Maria Victòria Secall, Aina Riera, Apol·lònia Serra, Laura Torres i Antonina Canyelles mateixa, amb l'actuació de Tallats de Lluna i la col·laboració de l'àrea de Cultura de Cort.

A les 20 hores a Can Balaguer hi haurà el recital del Dia mundial de la poesia a Palma, amb la participació dels poetes Odile Arqué, Meritxell Cucurella-Jorba, Eduard Escoffet, Miquel Àngel Mas, Sebastià Perelló, Pere Perelló Nomdedéu, Ruth Miguel i Àngel Terron. El recorregut finalitzarà amb recital col·lectiu a les 20 h a Can Balaguer.

Manacor

A la capital del Llevant mallorquí la poesia es podrà gaudir amb la ruta Correvers. La llibreria Món de Llibres (carrer Major, 7) acollirà el sus a partir de les 18 h amb la lectura del manifest a càrrec del poeta menorquí Ponç Pons, que comptarà amb l'acompanyament musical de l'alumnat de l'IES Mossèn Alcover, dirigits per Bàrbara Duran.

A les 18.45 h a la fusteria Sebastià Garba (carrer de n'Olesa, 23) recitaran els rapsodes Joan Adrover Duran, Margalida Brunet, Joan Antoni Cerrato i Juan Hermida. A les 19 h, a Mobles Bover (avinguda de Baix des Cos, 12), el recital anirà a càrrec de Cati Eva Canyelles, Dolors Garcia, Helena Girauta i Antoni Riera Vives.

A partir de les 19.30 h a la fusteria Toni Gelabert (carrer de Sant Joan, 18) hi participaran M. Magdalena Gelabert, Jaume Mesquida i Miquel Mestre. A la fusteria Binimelis i Fills (carrer de la Fe, 1) a partir de les 19.45 h, recitaran Antoni Riera Font, Manel Santana i Llucia Serra Ferre. Com a cloenda, a les 20 h, al passeig de na Camel·la es descobrirà la placa dedicada al poeta Bernat Nadal.

Vila d'Eivissa

Aquest dimarts, en el marc de l'exposició de Sa Nostra 10 dones de 10, la poeta Nora Albert oferirà una xerrada titulada Dones escriptores. Parlarà de Rosalía de Castro i George San. Dijous, dia 23 de març, les protagonistes seran Virgina Woolf i Mercè Rodoreda. Les dues conferències seran a les 20 hores.

stats