El darrer gran casal de Palma
Cultura 10/04/2024

L'herència de Can Vivot: el Consell no el reconeix com a museu i li retira una subvenció

L'associació creada per Pedro Montaner va obtenir una ajuda que Patrimoni va revocar perquè incomplia les bases de la convocatòria

2 min
Interior de Can Vivot.

PalmaEl Consell de Mallorca va retirar una subvenció a l'Associació Can Vivot després de comprovar que incomplia les bases de la convocatòria. El departament de Patrimoni de la institució insular va concedir en 2023 una ajuda de 1.000 euros a l'entitat de l'hereu del darrer gran casal privat de Palma, Pedro Montaner, per digitalitzar les fitxes catalogràfiques dels objectes de museus o col·leccions de titularitat privada. En conèixer els detalls de la resolució, les germanes de Montaner –en litigi pel repartiment de l'herència– van interposar un recurs davant el Consell advertint que la "subvenció no s'ajustava a dret".

En l'escrit asseguraven que l'Associació Can Vivot "no és titular de cap col·lecció museogràfica reconeguda" pel reglament i registre de museus i col·leccions museogràfiques de Mallorca. A més, les signants recordaven al Consell el maig de 2023 que l'Associació "tampoc és titular del conjunt d'objectes (mobiliari, obres pictòriques i arts decoratives) que es troben a l'immoble". 

Els béns mobles han de repartir-se en concepte de legítima, segons va establir el comte de Savellà al seu testament, però estan immobilitzats –també el quadre de Ribera d'un milió d'euros– mentre se'n tramita la vinculació al casal, declarat BIC. "És impossible que [l'Associació] pugui acreditar documentalment la titularitat dels béns", van al·legar els familiars invocant el procés sense resoldre, al mateix temps que sol·licitaven "la revocació d'aquesta subvenció per incomplir els requisits de la convocatòria".

"No poden utilitzar el nom de museu o de col·lecció museogràfica"

Pedro Montaner, per part seva, va presentar un escrit el mes de juliol en el qual al·legava que l'Associació complia "àmpliament" amb el requisit de ser una entitat formada per persones jurídiques, "sense ànim de lucre, titulars de museu i col·leccions". Desmentia els seus familiars i assegurava que les bases no exigien el reconeixement de la col·lecció al registre de Mallorca. Només dos dies després, el Consell responia i resolia el conflicte: "El fet que un conjunt de béns mobles tingui rellevància o valor cultural, tècnic o científic no implica que es pugui considerar una col·lecció museogràfica per se: cal que la reconegui com a tal l'administració competent segons la matèria". De fet, el Consell puntualitzava que els centres que no obtinguin el reconeixement "no poden utilitzar el nom de museu o de col·lecció museogràfica", per la qual cosa la inscripció com a tal és "absolutament necessària".

La institució insular detallava en aquest punt que havia revisat el llistat de col·leccions reconegudes i concloïa que Can Vivot "no hi apareix". Per tant, l'Associació "no pot ser beneficiària de la subvenció". En aquest punt, i com a conclusió, el departament de Cultura i Patrimoni decidia estimar el recurs de les germanes de Montaner i "denegar la subvenció concedida a l'Associació Can Vivot perquè no compleix els requisits per ser-ne beneficiària, ja que no és titular d'una col·lecció museogràfica reconeguda pel Consell de Mallorca".

stats