Teatre
Cultura 13/03/2024

L’exitosa novel·la ‘Els dies bons’ arriba als escenaris amb una proposta “moderna, contundent i emocional”

Aquest cap de setmana s’estrena la coproducció del teatre Principal de Palma i Produccions de Ferro, que adapta el debut literari de la manacorina Aina Fullana

3 min
Presentació de l'obra sobre el problema de les addiccions

PalmaDiu l’escriptora Aina Fullana que quan s’adapta una novel·la de vegades hi ha certes pors, per part de l’autor, que es perdin matisos, però que, en el seu cas, amb la versió teatral d’Els dies bons, la història n’ha guanyat. “De la mateixa manera que un llibre i una obra no han de menester els mateixos estímuls, les persones tenim també cadascú el seu llenguatge, i amb el de Joan Fullana –el director de la peça– hem aconseguit que aquest conjunt de moments extrets de la novel·la mantinguin la perspectiva dels tres protagonistes i s’ha transformat en una altra cosa, diferent del que jo vaig escriure”. 

Després d’un grapat de mesos de feina, el resultat del procés d’adaptació –que signen conjuntament Joan Fullana, director de l’obra, i Aina Fullana, autora de la novel·la– s’estrenarà aquest cap de setmana al teatre Principal de Palma en dues funcions, dissabte a les 20 h i diumenge a les 18 h, després d’un exitós assaig obert que es va fer el cap de setmana passat al teatre Principal d’Inca. “Hi ha nervis, més que res”, assegura Joan Fullana, qui ha volgut matisar que malgrat que el tema principal de l’obra siguin les adiccions i les seves conseqüències, es tracta d’una proposta que parla sobre “la desesperança, la soledat, la falta de futur i la falta d’expectatives”, entre d’altres. “És una obra sobre les mentides i les relacions tòxiques”, ha afegit, “i sobre una societat que massa sovint s'hi veu abocada. Llegir la novel·la va ser colpidor i molt contundent, per a mi, i hem volgut ser fidels a això amb una adaptació que és també moderna i molt emocional".

De fet, la història d’Els dies bons és la de tres perspectives diferents envers un problema d’adicció: la de l’addicte, la de la parella de l’addicte i la de la seva filla, i compta amb Caterina Alorda, Àlvar Triay, Lulu Cormican, Lluís Marquès i Neus Cortès en el repartiment. Amb aquesta novel·la, Aina Fullana aconseguí, entre d’altres, el premi de la Crítica dels Escriptors Valencians i el premi Alfons el Magnànim de narrativa. És el darrer exemple que arriba als escenaris de les Illes d’una adaptació literària després de l’èxit de muntatges com el de Reis del món, basat en la novel·la homònima de Sebastià Alzamora i que tot just s’ha estrenat a Madrid. “És essencial donar suport als creadors contemporanis”, ha afirmat Joan Fullana durant la roda de premsa de presentació de l’obra, “perquè aquests grans escenaris encara estan massa poc trepitjats per part de tots aquests autors, i crec que ens els mereixem”. 

Hi haurà nou director del Principal en qüestió de setmanes

Per la seva banda, la vicepresidenta primera i consellera de Cultura i Patrimoni del Consell de Mallorca, Antònia Roca, ha valorat molt positivament l’estrena d’Els dies bons –”és un èxit assegurat”, ha afirmat– i demanada sobre el concurs de direcció del teatre Principal de Palma ha assegurat que la intenció és que estigui resolt en qüestió de setmanes, si bé ha matisat que la comissió avaluadora hi continua fent feina. “Esper que el que queda, que és la defensa del Pla director, estigui resolt i puguem tenir aquesta nova direcció escollida abans de Pasqua, que és el termini amb què hem fet feina fins ara”. 

A més de les dues funcions d’aquest cap de setmana a Palma, hi ha previstes almanco tres representacions més d’Els dies bons: dia 20 d’abril a l’auditori d’Alcúdia, dia 25 de maig al Teatre del Born i dia 15 de juny a l’Auditori de Peguera. 

stats