Cultura 05/10/2021

'L'elisir d'amore' i l'esperat retorn de l'òpera al teatre Principal de Palma

Completen el programa líric les representacions d''Un ballo in maschera', de Verdi, i 'Les contes d'Hoffmann', d'Offenbach

3 min
La cartelleria de la Temporada d'Òpera, firmada per il·lustradores mallorquines.

PalmaTalent local, però també internacional; escenografia moderna, però també tradicional. La 36a Temporada d’Òpera del teatre Principal de Palma ve carregada de "qualitat", ha dit aquest dimarts la vicepresidenta i responsable de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca, Bel Busquets, durant la presentació d'aquesta programació. Arrancarà els dies 20, 22 i 24 d'octubre amb la tornada als escenaris d'L’elisir d’amore, de Gaetano Donizetti. Completen la temporada els títols Un ballo in maschera, de Verdi (26 i 28 de febrer i 2 de març), el concert Stabat Mater, de Rossini, (10 d’abril), Les voix, que combina La voix humaine de Francis Poulenc i La veu sàuria de M. Vila, (6 i 8 de maig) i Les contes d’Hoffmann, d'Offenbach, (8, 10 i 12 de juny). A més de Busquets, han presentat aquesta programació el director del teatre, Josep R. Cerdà; el gerent de l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears, Pere Malondra, i tot l’equip artístic de L’elisir d’amore.

Un dels grans atractius de la 36a Temporada d’Òpera és la cartelleria. Les típiques lones que pengen de la façana del teatre són il·lustracions que s’han encarregat a tres reconegudes dibuixants mallorquines: Margalida Vinyes, autora del cartell de L’elisir d’amore; Flavia Gargiulo, que s’ha encarregat d’Un ballo in maschera; i Enriqueta Llorca, que ha fet la de Les contes d’Hoffmann. Segons el director de l'espai, "aquestes imatges criden l'atenció i poden acostar gent al Principal que no té per hàbit venir-hi".

L'elisir d'amore és un muntatge firmat per José Martret, estrenat l'any 2019, amb Diego Martín-Etxeberria com a director musical. La producció ha sofert algunes modificacions amb les restriccions que limiten el moviment, la distància i la quantitat de cantaires del cor que hi pot haver a l'escenari. La gran acollida que va tenir el títol fa dos anys ha estat un dels motius per tornar-la a programar. Ara bé, si algú ja la va veure el 2019, en aquesta ocasió hi veurà alguns canvis: el Cor del Teatre Principal haurà de cantar amb mascaretes homologades FFP2 i els coristes hauran de mantenir una distància d’un metre. Veronica Granatiero (Adina), Juan Antonio Sanabria (Nemorino), Toni Marsol (Dulcamara), Joan Martín-Royo (Belcore) i Irene Mas (Gianetta) interpreten els papers principals; també hi intervé l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears, dirigida per Diego Martín Etxebarria.

A la recerca del talent local

La segona cita de la Temporada d’Òpera serà els dies 26 i 28 de febrer i el 2 de març amb Una ballo in maschera, de Giuseppe Verdi, que arribarà al Principal de Palma en una coproducció de l’Auditorio de Tenerife i el Teatro Regio di Parma. Dirigida per Marina Bianchi a l’escenari i per Andrea Sanguinetti al fossat, estarà interpretada per Antonio Corianò i d’altres solistes, que es decidiran en audicions obertes, a més del Cor del Teatre Principal i l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears. La idea és donar oportunitats al talent local, "que creim que és una de les funcions del teatre", ha dit el director.

El 10 d’abril, el Concert de Pasqua estarà dedicat a Stabat mater de Giacomo Rossini, amb el Cor del Teatre Principal, amb direcció de Pere Víctor Rado, i l’orquestra Acadèmia 1830, dirigida per Fernando Marina.

L'espectacle Les voix és un nou producte operístic contemporani, ideat per Pablo López i Maia Planas. La proposta combina i juga amb les òperes La voix humaine, de Francis Poulenc, i La veu sàuria, de Mariona Vila. Aquesta segona és una òpera de nova creació composta per a l’ocasió que dialogarà amb el clàssic de Poulenc. Pablo López i Maia Planas seran a l'escenari fent les veus, amb Magí Garcies al piano i una espectacular posada en escena audiovisual de Tonina Matamalas. L’escenografia i el vestuari són d'Elionor Sintes. Les funcions seran els dies 6 i 8 de maig.

Finalment, els dies 8, 10 i 12 de juny, Les contes d’Hoffmann, de Jacques Offenbach, serà la darrera peça lírica de la temporada. Aquesta òpera de gran format comptarà amb la direcció musical de la taiwanesa Yi Chen Lin i solistes de la categoria del mexicà Ramón Vargas, així com Simón Orfila, Annalisa Stropa i Carlos Daza. Els altres rols seran seleccionats en audicions obertes, amb la intenció de fitxar talent local.

stats