Cultura 05/04/2022

L'Estat destina al Museu de Mallorca el cap d'August, un retrat en marbre del primer emperador romà, trobat a Pol·lèntia

L'obra, de gran rellevància històrica, ha estat adquirida per 250.000 euros

ARA Balears
2 min
El cap d'August.

PalmaEl Ministeri de Cultura i Esport ha adquirit el cap d'August, un retrat en marbre del primer emperador romà, trobat el segle XVI al jaciment arqueològic de l'antiga ciutat romana de Pol·lèntia, a Alcúdia. Segons ha informat el Govern, la peça, comprada per un import de 250.000 euros, ha estat adscrita al Museu de Mallorca.

Des del segle XVIII fins a l'actualitat, l'obra ha format part de la col·lecció del Marquès de Campofranco i ha estat conservada al Casal de Can Pueyo a Palma. El 2015 va ser declarada bé d'interès cultural. L'Executiu ha destacat que aquesta adquisició suposa un notable enriquiment de les col·leccions públiques espanyoles a causa de la importància de l'obra i, en particular, per a les del Museu de Mallorca, on s'exposarà pròximament.

La Conselleria de Cultura ha assenyalat que el cap, de tipus velat, es va fer en els anys 30-20 aC i és considerat un dels retrats més rellevants d'August en l'inici de la seva activitat política. En aquests moments, acabava de vèncer Marc Antoni i la seva aliada Cleopatra en la batalla d'Actium l'any 31 aC i començava una nova etapa com a emperador.

Aquest tipus de retrats combinen la iconografia que enalteix l'energia i heroïcitat de l'emperador, amb els valors cívics i religiosos representats pel vel, per posar en relleu el caràcter pacificador i cohesionador cultural de l'Imperi. El rostre mostra una expressió inquieta i enèrgica i, per la seva grandària i alguns elements, es dedueix que, encara que va ser treballada a part, estava encaixada en un cos de grandària natural que formava una estàtua imperial togada completa.

El Govern ha exposat que l'escultura, que va estar emplaçada en un lloc públic de la ciutat de Pol·lèntia, tenia un marcat caràcter oficial i és testimoniatge de la ràpida adhesió dels hispans al nou règim polític romà.

stats