Promoció
Cultura 09/11/2021

L’ARA ofereix dos llibres que fan propostes per salvar el català

Els llibres es poden aconseguir a la botiga web de l’ARA i als quioscos de la demarcació de Barcelona i Girona del 10 al 23 de novembre.

2 min

“Avui ho hauríem de tenir tot de cara, teòricament: la llengua té estatus oficial, l’escolarització és en català, tenim mitjans en català, es publiquen muntanyes de llibres en català... Però, en canvi, paradoxalment, el fem servir molt menys. Per què? Perquè avui estem molt més familiaritzats amb el castellà, sobretot els joves. A les xarxes socials, als esplais, als videojocs, a les plataformes digitals, a tota la varietat de canals de televisió, etc. predomina, amb diferència, el castellà”, posa de manifest Carme Junyent, lingüista, especialista en l’estudi de llengües amenaçades, al llibre –que ara ofereix l'ARA– El futur del català depèn de tu, escrit amb la col·laboració de Bel Zaballa. “Cada vegada és més freqüent trobar-se casos de nens que, malgrat que són catalanoparlants, parlen en castellà amb els amics. En aquest cas, no podem fer-los prendre consciència, és clar; la consciència l’hem de tenir nosaltres per tal de crear-los un món en què el català sigui la llengua natural. Hem de trobar la manera de revertir aquesta tendència, perquè els joves són el futur”, reflexiona Carme Junyent en aquesta publicació, i sentencia: “Si no hi fem res, el 2040 potser ens haurem quedat sense llengua”. Per tal que això no succeeixi fa un seguit de propostes. 

També fa propostes per salvar el català el filòleg Jordi Badia, en el seu cas perquè la llengua no s’empobreixi. A Salvem els mots, Badia ha reunit un bon recull d’expressions que estan caient en desús, al costat de la seva “parella”, que es fa servir de manera més habitual. Per exemple, “Tant se val” (poc habitual) i “No importa” (més habitual), o bé “Plegats” (poc habitual) i “Junts” (més habitual). De cada expressió que reivindica n’exposa l’etimologia i molt sovint el significat que ha anat adquirint en el curs dels segles. A més, la il·lustra amb petits fragments de textos d’escriptors catalans i en diu sinònims. Salvem els mots és una publicació divulgativa. El mateix autor explica: “Sense comprometre’n el rigor, he procurat d’escriure un llibre per a tots els públics”.

El futur del català depèn de tu (14,90 €), publicat per La Campana, i Salvem els mots (17,95 €), publicat per Rosa dels Vents, es poden aconseguir del 10 al 23 de novembre en aquest enllaç  i als quioscos de la demarcació de Barcelona i Girona. 

stats