L'Ajuntament de Tortosa rebutja reinterpretar el monument franquista de l'Ebre

Una moció amb 1.400 firmes de suport demanava que el vestigi no es retirés

2 min
La concentració a favor de reinterpretar el monument franquista de Tortosa aquest diumenge

BarcelonaEl govern català va anunciar que començaria a retirar el monument franquista de l'Ebre el 18 de juliol, el dia que es compleixen 85 anys del cop d'estat franquista. De fet, les prospeccions geològiques per instal·lar les grues que han de permetre treure el vestigi del mig del riu ja han començat. Tanmateix, hi ha una part de la població que es resisteix que desaparegui del paisatge tortosí la piràmide de ferro forjat de 45 metres que es va construir el 1966 per commemorar el 25è aniversari de la victòria franquista a la Batalla de l’Ebre.

Aquest dilluns, al ple ordinari del consistori tortosí, s'ha presentat una moció popular per defensar la reinterpretació del monument, que ha estat rebutjada. Només el regidor de Ciutadans hi ha donat suport. Movem, ERC, el PSC i la CUP hi han votat en contra. Junts s'ha abstingut amb l'argument que calia respectar la consulta popular del 2016, en què un 68% dels votants va optar per la reinterpretació d'una obra foradada per orificis de metralla que es van transformant progressivament en ciris i creus.

La moció l'han impulsat Corembe i Tortosins pel Monument, dos col·lectius que les últimes setmanes s'han mobilitzat per evitar que les grues s'emportin el monument. La moció s'ha presentat amb més de 1.400 firmes de suport, i diumenge prop de 150 persones es van concentrar a favor de reinterpretar-lo. Els que s'oposen a la retirada s'aferren al referèndum del 2016 i argumenten que amb la reinterpretació podria ser molt oberta i s'hi podria sumar tothom. Les associacions memorialistes insisteixen que el significat del monument no té marge d'interpretació perquè va ser part de "l'operació propagandística de la dictadura franquista per justificar la guerra i la repressió política amb una suposada pau".

stats