Teatre
Cultura 12/12/2023

L’Ajuntament de Palma declara el 2024 l’any Xesc Forteza

La reestrena de l’obra ‘Ca ses monges’ serà només un dels actes que inclourà aquesta commemoració

2 min
Roda de premsa de presentació l'obra 'Ca ses monges'

PalmaEl pròxim mes de juliol, en concret dia 6, farà 25 anys de la mort de Xesc Forteza. És per aquest motiu que el 2024 serà l’any Xesc Forteza a Palma, com ha explicat el tinent de batle de Cultura de Cort, Javier Bonet, a la presentació d’un dels actes programats a causa d’aquesta commemoració, la reestrena de l’obra Ca ses monges. “És una producció pròpia, fórmula per la qual volem apostar en aquesta legislatura perquè ens permet abordar projectes escènics ambiciosos”, ha explicat Bonet, “i no podia ser d’altra manera que amb el nom i llinatges d’un dels autors més coneguts i emblemàtics de Mallorca, el gran Xesc Forteza”. 

Cal recordar que l’anunci d’aquesta producció ja havia generat nombrosos comentaris, tant pel format com pel contingut, en el món de les arts escèniques. Aquest dimarts s’ha sabut que se'n programaran un total de vuit funcions, entre els dies 22 de febrer i 3 de març, al teatre Xesc Forteza, tot i que la intenció del Consistori és que es puguin fer més funcions fora de Palma. “La idea és fer un concurs públic per poder girar amb aquesta obra”, ha afirmat Rafel Brunet, director general de Música i Arts Escèniques, “perquè pugui anar a teatres i places d’altres pobles, però ara encara estam cercant la fórmula per fer-ho. Tenim certes limitacions però volem que l’obra pugui girar molt i durant molt de temps”. 

El pòster de la nova versió de l'obra de Xesc Forteza 'Ca ses monges'

Pel que fa a l’obra, Javier Bonet ha explicat que els vuit actors que la protagonitzaran han superat un “exigent procés de selecció” iniciat el passat mes de novembre amb més d’una trentena de participants. Entre els intèrprets que finalment formen part del repartiment hi ha Marc Bibiloni Ramis, que interpretarà el paper que va fer son pare, Joan Bibiloni; el nebot de Xesc Forteza Pau Cortès o Lina Terrassa, qui ja va formar part de la companyia original de l’actor. Terrassa ha volgut subratllar que Forteza va ser un home que “va ensenyar a molta gent a anar al teatre” i que són molts els que van descobrir les arts escèniques gràcies a ell. “He llegit i sentit comentaris sobre en Xesc aquests dies”, ha afegit, “i vull dir una cosa: és la persona que més sabia de teatre de Mallorca. Per a ell era important el teatre, però sobretot era important el públic”. En aquest sentit, el director de l’obra, Vicenç Torres, ha volgut subratllar que no han canviat res de l’obra original, estrenada el 1986, “tot i que hi hagi coses que en aquell temps podien fer rialles i ara no, o tot i que ara hi hagi mòbils i abans no”. “No ho hem volgut modernitzar perquè hauria sortit una mescladissa”, ha dit. 

Altres actes per celebrar l’any Xesc Forteza

Pel que fa a la resta de la programació que es prepara per commemorar el quart de segle d’ençà de la mort de Forteza, el tinent de batle de Cultura ha parlat d’exposicions, reproduccions de curtmetratges i esdeveniments al teatre Principal. “La intenció és que tota la ciutadania, no només la palmesana, pugui gaudir de l’any Xesc Forteza i del llegat que ens ha deixat”, ha resumit Javier Bonet. 

stats