Cas Aula

Un jutge de Lleida ja investiga Antonio Gómez i les exdirectores de l'Aula de Teatre

El jutjat d'instrucció número 4 de la capital del Segrià admet a tràmit la denúncia contra els exresponsables del centre

2 min
Antonio Gómez en un fragment d'El sostre groc

BarcelonaAquest cop, sí: l'exdirector de l'Aula de Teatre de Lleida Antonio Gómez està sent investigat per un jutge. El jutjat d'instrucció número 4 de la capital del Segrià ha admès a tràmit la denúncia contra Gómez i les dues exdirectores del centre, Mercè Ballespí i Mireia Teixidó. Contra el primer hi ha una denúncia de la Fiscalia per un delicte d'abús sexual i un delicte continuat d'abusos sexuals, mentre que la causa contra Ballespí i Teixidó és per un delicte continuat d'omissió del deure d'impedir delictes. La denúncia que va fer el ministeri fiscal el 15 de setembre passat se sustenta en dos testimonis d'alumnes de l'Aula nascudes l'any 2000.

El jutjat ha obert diligències i citarà a declarar els tres investigats i les denunciants. D'aquesta manera, Gómez serà investigat per un jutge per primera vegada. Quan el cas va esclatar l'any 2018, un grup de nou noies va denunciar els abusos del director i professor de l'Aula entre els anys 2001 i 2008. La Fiscalia va investigar el que havia passat, però la denúncia no va prosperar perquè els fets havien prescrit. Tot i que la fiscal va comprovar la veracitat dels relats de les noies, la via judicial no va tirar endavant i Gómez va marxar de l’Aula, que dirigia Teixidó, amb una indemnització de gairebé 60.000 euros. Va posar rumb al Brasil, on el situen les últimes informacions.

Al cap de dos anys, l'ARA va destapar el cas i posteriorment la cineasta catalana Isabel Coixet va fer el documental El sostre groc. Això va propiciar que el 31 d’octubre del 2022 l’advocada Carla Vall, en representació de l’Ajuntament de Lleida, entregués a la Fiscalia un llapis de memòria groc amb el documental, apuntant que hi havia noves víctimes que van patir abusos de Gómez que no havien prescrit. La Fiscalia va comprovar que hi havia "indicis suficients de criminalitat". A més, una de les dues noves denunciants era menor d’edat i tenia 17 anys quan van passar els fets. En un exercici a classe, ell va jugar amb el seu cos introduint-li els dits a la boca i jugant amb la llengua, amb evident "ànim libidinós", relatava l’escrit del ministeri fiscal. La segona denúncia també feia referència a exercicis a classe en què el professor, amb un "evident propòsit de satisfer els seus instints sexuals", va fer tocaments a una noia, de 18 anys, i en una segona ocasió la va besar, llepar i tocar "tot el cos".

La Fiscalia va incloure en la causa les dues exresponsables de l’Aula. En el cas de Ballespí, directora fins al 2009, va tenir coneixement a través de quatre professores que Gómez tenia "contacte físic sexualitzat amb diverses alumnes", una d’elles menor. L’avís li van fer el 2007 i, segons el text de la Fiscalia, la resposta de la direcció va ser demanar discreció perquè les famílies no se’n podien "assabentar", ja que això podria suposar "tancar l’Aula". Davant de la "inacció", tres de les docents van marxar. La quarta era Mireia Teixidó, que va continuar compartint espai amb Gómez i va arribar a ser directora del centre. De fet, quan el cas va esclatar l’any 2018, ella portava les regnes de la institució.

stats