Cultura 02/11/2020

Joan Miquel Oliver, Albert Pinya i la nota la: una història d'aventures per un nou paisatge sonor

El músic presenta un disc dodecafònic, de 12 cançons, acompanyades per l'univers pictòric de l'artista plàstic

Clàudia Darder
3 min
Joan Miquel Oliver i Albert Pinya a la presentació del disc Xocolat

PalmaLliure, anàrquic, caòtic, espontani. Molt més important que tots els altres que hagi fet. "Un disc de composició pura i dura". Així defineix Joan Miquel Oliver el seu darrer disc, Aventures de la nota La, que pot escoltar-se a Spotify a partir del 16 d'octubre. En aquest nou viatge sonor, de 12 temes, el músic ha prescindit de la veu i ofereix als seus seguidors un paisatge instrumental sense les seves característiques lletres: "En el pop tenen molta més presència la lletra i la personalitat de l'àlbum. En aquest disc la música, el so, és el més important. No m'agrada parlar d'estils. No hi ha cap nota que mani. La música no significa res, però desperta emocions, i he intentat centrar-me i explorar aquesta part més emocional a partir d'una composició molt matemàtica", contava Oliver a la presentació del disc a la tenda Xocolat la setmana passada. Blau s'ha encarregat de l'edició.

Segons va publicar ell mateix al seu compte d'Instagram, l'àlbum és "el viatge d'aquesta nota per diferents espais sonors". Joan Miquel Oliver assegura que no s'ha posat barreres ni pressions a l'hora de desenvolupar aquestes composicions, ha fet el que li ha vingut de gust. "No m'he posat límits, en aquest disc hi ha tot el que puc donar com a músic ara com ara", va compartir el músic amb els seus seguidors. Oliver, que ja tenia llest el disc abans de l'esclat de la crisi sanitària el mes de març, explica que la creació va basar-se a compondre una melodia amb el piano i, després, afegir-hi altres elements. Recomana, a més, escoltar les cançons en l'ordre que venen.

El públic ha rebut i escoltat amb interès aquest disc, cosa que ha sorprès el compositor: "Quan la gent està acostumada a una cosa no és fàcil que aculli quelcom radicalment diferent. Però estic satisfet i content per la rebuda, m'han escrit molts missatges celebrant Aventures de la nota La", deia. Tot i que no està previst fer actuacions en directe amb aquest disc, el músic deixa la porta oberta a algunes possibilitats, però sense concretar res.

No podia ser d'una altra manera: l'artista Albert Pinya també forma part d'aquest disc. Oliver i Pinya fa anys que col·laboren, i hi ha una química entre ells que es percep sempre que estan junts. El respecte i l'admiració que senten l'un per l'altre, dues figures amb universos interiors ben rics i treballats, fa interessant qualsevol cosa que facin. "Aquest disc demostra que en Joan Miquel és un artista i no només un músic", va dir Pinya sobre Oliver a la presentació. L'artista plàstic ha fet una obra per a cada cançó. També ha fet el videoclip de la cançó Mistery, que fa espurnejar els ulls del públic infantil. Mig de broma, el músic va mencionar que això és "assegurar" el futur del dodecafonisme, perquè és un "entrenament per a les generacions futures".

Albert Pinya firma la història de tota la part visual d'Aventures de la nota La. "M'he centrat en les melodies i els renous de les cançons per imaginar un recorregut d'aventures, tal com indica el títol. He volgut que la nota la fos un personatge senzill, molt humà, una figura com la de l'antiheroi", explica. Això es veurà en el migmetratge que presentaran pròximament, on el públic seguirà aquestes historietes que viu la nota la segons el que ha pensat l'artista. Serà una peça de poc més de 30 minuts, i inclourà totes les cançons.

El músic Xarli Oliver s'ha encarregat de les bateries. El disc ja es pot comprar a la botiga de discs Xocolat, de Palma.

stats