Cultura 17/03/2021

Un Joan Miquel Oliver per a col·leccionistes

El músic celebra els 15 anys de la publicació del seu primer disc en solitari, 'Surfistes en càmera lenta', amb l'edició d'un vinil i una gira que passarà per indrets com Maó, Barcelona, Girona i Palma

2 min
Joan Miquel Oliver amb el vinil de 'Surfistes en càmera lenta'

Fa 15 anys que Joan Miquel Oliver va publicar el seu primer disc en solitari. Encara existia Antònia Font, on Oliver participava com a compositor, lletrista i guitarrista. El grup gaudia de certa notorietat i reconeixement entre el públic illenc, i cada vegada s'escoltava més al Principat. Però el músic de Sóller tenia ganes d'experimentar. Així, va agafar "quatre juguetes" que tenia a casa –un xilòfon, una flauta dolça, un tambor– i va engrescar-se a fer música. Hi havia por –de "cantar tot sol", de "fer-ho bé"–, però d'aquell joc en va sortir Surfistes en càmera lenta. Per celebrar-ho es va programar una gira de concerts, però per fer-ho més gran s'ha editat un vinil –el disc fa anys que està exhaurit–, "una peça per a col·leccionistes, per als que escolten música", diu Oliver. A part de les cançons, els dibuixos que formen la part gràfica del vinil també són del músic. Aquest dimecres, 17 de març, l'ha presentat a la botiga de discs Xocolat, just el dia del seu aniversari. "Si el disc en fa 15, jo en faig 16", bromejava amb l'ARA Balears a l'altra banda del fil telefònic.

Surfistes en càmera lenta va ser l'inici una carrera personal, singular i ara ja consolidada. Rellotge, La mujer que mordió un piano, M'encanta París i Petit homenet són alguns dels temes que inclou aquest disc. L'escolta de les cançons pròpies, les primeres que eren exclusivament per a ell, fa que Joan Miquel Oliver descrigui l'àlbum com a "molt embrionari", "naïf" i "domèstic", fet amb molta innocència.

La portada del vinil del l'àlbum 'Surfistes en càmera lenta' de Joan Miquel Oliver

Són característiques que ja no podrà recuperar en cap de les noves produccions. "Mai podré tornar a fer un disc amb aquestes característiques. Ara la meva música és més diversa, rica i complicada", diu. Això sí, hi ha una cosa que no canvia: la por. Tot i que és sempre diferent: "Cada vegada que fas un disc et vols superar i millorar. A més, tens més discs i és més fàcil cagar-la". Oliver acumula, després d'aquest, cinc àlbums més.

La gira d'aniversari arrancarà dia 8 d'abril amb un concert al GuitarBCN de Barcelona; l'endemà tocarà al festival Strenes de Girona. També passarà per Canet de Mar, Palma, Muro, Maó i Ciutadella.

stats