Cultura 03/03/2022

Javier Cercas: "El feminisme és una lluita per l'alliberament de la meitat de la humanitat contra l'altra meitat"

L'escriptor ha assegurat que en la guerra d'Ucraïna ens hi jugam la democràcia

ARA Balears
2 min
Javier Cercas a Mallorca

PalmaL'escriptor Javier Cercas ha presentat aquest dijous la seva nova novel·la El castillo Barbazul a Pollença i ha aprofitat l'acte per defensar la literatura popular i el "valor" d'aquestes obres. A més, ha criticat que quan aquesta mena de novel·les guanyen premis com el Planeta sempre s'encenen les alarmes i comencen les "sospites". En aquest sentit, Cercas ha recordat que amb l'obra Terra Alta les vendes es varen disparar i que aquest fet demostra que els lectors no rebutgen la literatura popular.

Pel que fa a Terra Alta, novel·la amb què Cercas va guanyar el Planeta, l'escriptor ha explicat que va apostar per aquest format literari perquè "volia convertir-me en un altre escriptor". També ha defensat que el premi no ha d'atorgar-se obligatòriament a un tipus de literatura, sinó que totes hi haurien de tenir cabuda. A El castillo de Barbazul, l'escriptor torna a allunyar-se de les obres d'autoficció que varen marcar alguns dels seus primers èxits per tocar el gènere policíac. "M'omple de perplexitat que diguin que aquest gènere és menor: en literatura això no existeix, només novel·les bones i dolentes i tota la resta és xerrameca", ha afegit. De fet, considera "clixés de fa 50 anys" el fet que la literatura que vengui sigui de "menor qualitat" per a la crítica. "La bona literatura sembla que només és la secreta, la de les catacumbes". "El millor que li pot passar a la literatura és que torni a ser popular i no tancar-se en una cosa per a literats: si es queixen que la gent no llegeix, la culpa és de la literatura autista", ha criticat.

Javier Cercas durant la presentació del llibre

En la novel·la, Cercas ha posat el focus en les agressions a dones i ha recordat que la humanitat "s'ha adonat d'això tan terrible fa poc temps", malgrat que aquesta "situació estava a la vista de tothom". "És una lluita per l'alliberament de la meitat de la humanitat contra l'altra meitat", ha afirmat. Per l'autor, la violència contra les dones és "una variant d'aquest abús del poderós". A més, ha defensat la importància del moviment feminista en els avanços dels darrers anys. "Que tots hauríem de ser feministes és una veritat absoluta, perquè també els homes hi han de participar", ha sentenciat.

Durant l'acte, l'escriptor ha aprofitat també per criticar la situació que està vivint actualment Ucraïna i els seus habitants, i ha remarcat que en aquesta guerra "hi està en joc la democràcia". L'escriptor ha assegurat que Putin i Rússia són el nou nacionalpopulisme, però que no és més que "el feixisme de sempre, però emmascarat".

stats