ARA llegim
Cultura 29/01/2012

El J.V.Foix periodista: una carrera estroncada per la guerra

Aquest diumenge se celebren 25 anys de la mort del poeta i l'ARA se suma a l'homenatge al seu llegat amb un especial

Jordi Nopca
2 min
Quatre moments de la vida de Foix

BARCELONAJosep Vicenç Foix va ser poeta i va ser assagista. Però va començar la seva carrera fent de periodista, primer de forma amateur i, ja de més gran, en un intent de ser professional, amb col·laboracions a La Revista i La Publicitat. "Un dels aspectes més ressenyables de les col·laboracions de Foix és la persistència en l'actualitat política i en com es mulla", destaca un dels seus estudiosos, el filòleg Pere Gómez Inglada. Com a mostres, trobareu al reportatge que li dedica l'ARA fragments d'un article criticant el viatge per la Itàlia feixista que va fer Josep Pla; un altre on explica la seva idea d'Espanya: "L'Europa futura serà una solidaritat de Pàtries i no una solidaritat d'Estats"; o bé "La revolució catalana i catalanista, vindrà". La carrera periodística de Foix que detalla l'ARA, però, va quedar estroncada per la guerra. Estava resolta a escriure només en català.

Aquest diumenge 29 de gener, dia en què es commemoren els 25 anys de la seva mort, l'ARA homenatja el llegat del poeta de dues maneres. D'una banda, oferint amb el diari l'Antologia poètica d'Edicions 62 que va seleccionar Pere Gimferrer i que s'ha reeditat. I, en segon lloc, recollint també la vivesa de la seva obra. A través de la Fundació que dirigeix un nebot de Foix, Jordi Madern, es treballa per classificar i catalogar l'obra, aplegar la correspondència, les fotografies i els articles de l'escriptor barceloní, però a més es vol posar l'accent en reactivar les traduccions.

D'altra banda, aquest 2012 dues editorials trauran 'novetats' foixanes. Ja és a les llibreries Sol, i de dol (Quaderns Crema), el primer poemari de l'autor i un dels més importants de la seva carrera. A finals d'any, Edicions 62 publicarà en edició de butxaca la poesia en vers i el Diari 1918.

Podeu llegir la informació completa a l'ARA PREMIUM.

stats