Sectors productius
Cultura 19/12/2022

Les indústries culturals denuncien que el Govern no els paga les subvencions concedides

Productores audiovisuals i musicals, empreses d'espectacles i editorials reclamen una llei per evitar que es tudi el talent dels creatius illencs

AraBalears
2 min
Representants de les entitats d'empresaris culturals  que denuncien que l'ICIB no és operatiu.

PalmaLes indústries culturals que s'apleguen sota el paraigua de la CAEB denuncien que el Govern no els ha pagat subvencions concedides d'ençà de l'any 2019 i que això arrossega les empreses a la precarietat. Segons el sector, la causa d'aquest endarreriment és que l'ICIB (Institut d'Indústries Culturals de les Illes Balears) és un organisme inoperant perquè té poc personal i un pressupost petit. En conseqüència, productores audiovisuals i musicals, editorials i empreses d'espectacles han de bestreure quantitats que es torben a cobrar. Denuncien que els tràmits administratius per presentar-se a determinades convocatòries de subvencions són llargs i que el percentatge que finalment s'obté representa una part molt petita de les partides dels projectes presentats.

A més, el sector manifesta que no hi ha diàleg entre l'ICB i les empreses, i que això contradiu els principis amb què va néixer aquest organisme dependent de la Conselleria de Cultura. Alhora demanen que es publiqui de manera periòdica un calendari amb les convocatòries d'ajudes, perquè així puguin fer una previsió dels projectes que hi presentaran.

El sector cultural fa una comparativa amb els projectes audiovisuals que subvencionen altres territoris de l'Estat i els de les Balears. Segons l'Associació de Productores Audiovisuals de les Illes Balears (APAIB), a Catalunya les subvencions per a projectes audiovisuals suposen 3,35 euros per cada habitant, i al País Valencià representen 2,17 euros, mentre que a les Illes Balears aquesta quantitat és de 0,67 euros. La convocatòria per a projectes audiovisuals per a l'any que ve, segons aquesta entitat, hauria de ser de més de 3,5 milions d'euros. Apunten, però, que el Govern hi destinarà just una partida de 800.000 euros. Per tots aquests motius, les empreses del sector reclamen una llei d'indústries culturals, que no malbarati el talent dels creatius illencs.

stats