Cultura 19/04/2022

Illescena s'incorpora a PIMEM per defensar una indústria cultural sovint "menyspreada" per les institucions

La unió s'ha anunciat aquest dimarts, i durant la presentació s'ha recordat el descontentament de les empreses d'arts escèniques amb el Govern

2 min
Carles Molinet i Fàtima Riera, d'Illescena; Jordi Mora, de Pimem; i Gaspar Morey, també d'Illescena.

PalmaIllescena, l'associació d'empresaris d'arts escèniques que aglutina fins a 25 empreses, s'incorpora a la Federació de la Petita i Mitjana Empresa de Mallorca (PIMEM). Una passa "important" per a l'associació per "defensar els interessos d'aquesta indústria cultural, ja que en moltes ocasions ha estat menyspreada per les institucions”, segons ha dit la presidenta d'Illescena, Fàtima Riera. Aquesta aliança arriba després de la forta crítica que les associacions de professionals de les arts escèniques de les Balears varen fer al Govern després que aquest anunciàs la celebració dels premis Max al teatre Principal de Maó.

Riera ha recordat que tant Illescena com l'Associació Balear de Sales en Directe (ABSEDI) representen "una indústria que en moltes ocasions no té la suficient visibilitat". Per això, la intenció és fer feina conjuntament amb PIMEM i fer arribar les propostes a les institucions. De fet, una de les peticions principals és més ajuda econòmica, i la presidenta ha esmentat el descontentament de les companyies i empreses en relació amb les partides econòmiques que diferents institucions públiques dediquen als premis Max.

El president de PIMEM, Jordi Mora, ha reivindicat la cultura com una "indústria molt important que no sols contribueix a la diversificació, sinó que també és un potent motor d'exportació". Ha parlat del cas d'Illescena, un 30% de les companyies de la qual fan feina en mercats situats fora de les Balears. "Això és una projecció d'una altra imatge de la nostra economia, que no sols es basa en turisme de sol i platja”. Mora ha recordat la llarga i dura trajectòria del sector cultural durant la pandèmia per les restriccions que se'ls han imposat.

El vicepresident d'Illescena, Carles Molinet, ha recordat els moments baixos que va viure la indústria de les arts escèniques durant la pandèmia, especialment pel que fa a l'activitat exterior. Malgrat tot, però, ha destacat "l'esforç extraordinari" que han fet les companyies per tornar a estar presents a tots els mercats del món. 

Segons el vocal de l'associació, Gaspar Morey, la interlocució amb les administracions a l'hora de tirar endavant projectes és molt important. “Hem aconseguit projectes per exemple a escala europea que s'han paralitzat per la falta d'implicació institucional, i això ens fa més difícil fer feina. La idea és que que quan no hi hagi suficient múscul econòmic per aconseguir determinats projectes puguem comptar amb les institucions”.

Sobre la projecció internacional, Morey ha explicat que s'està recuperant l'exportació de projectes, després de la paralització que hi va haver amb la pandèmia. Illescena ha informat d'una recuperació intensa, sobretot en territoris de parla castellana. En aquest sentit, la presidenta ha assegurat que “desgraciadament tot el que exportam no és conegut aquí i esperem rebre un reconeixement a la gran feina que s'està fent”.

stats