Literatura
Cultura 20/12/2023

L'IEB distribueix còmics de la col·lecció 'Balears, abans i ara' a les biblioteques de les Illes

La majoria de biblioteques públiques de l'Arxipèlag no disposaven de l'obra completa

ARA Balears
2 min
L'IBE ha distribuït diversos exemplars de la col·lecció a les biblioteques de les Illes

PalmaL'Institut d'Estudis Baleàrics (IEB) ha adquirit diversos exemplars de la col·lecció de còmic Balears, abans i ara, de l'editorial Dolmen, per distribuir-los a la majoria de les biblioteques de les Illes, ja que fins ara o bé no disposaven d'aquesta obra o no la tenien completa. Segons ha informat la Conselleria de Cultura, es tracta d'una col·lecció de deu volums, dirigida a tots els públics, que reflecteix la història de les Balears. Així, els subtítols de les diferents obres indiquen els diferents canvis pels quals ha passat l'Arxipèlag: Primers pobladors, La cultura talaiòtica, Els púnics, La conquesta romana, Vàndals i bizantins, L'època islàmica, La conquesta de Jaume I, La Corona de Mallorca, La Revolta Forana i Germania i Bandolers, pirates i xuetes: Els segles XVI i XVII.

El director de l'Institut, Llorenç Perelló, ha recordat que l'entitat "ha col·laborat històricament en la publicació d'aquesta obra" i ha destacat "la necessitat de facilitar l'accés de la població de les Balears a un material així, que, a més de ser un objecte artístic, repassa d'una manera amena, però rigorosa, els diferents fets històrics de l'Arxipèlag". Per la seva banda, Vicente García, de Dolmen Edicions, ha assenyalat que l'objectiu és que aquesta obra "estigui present a totes les cases de les Illes".

Cada volum de la col·lecció, a més, inclou un apèndix amb textos de caràcter purament històric, il·lustrats amb mapes, fotografies i dibuixos. L'obra també incorpora una àmplia cronologia i una bibliografia seleccionada. El dibuixant Quim Bou es troba darrere els nou primers volums, i el dibuixant Sergio Melià i el guionista Enric Pujadas són els autors del desè. Alguns dels historiadors illencs més prestigiosos, com Antoni Marimon, Manel Calvo o Bartomeu Salvà, entre d’altres, han estat els assessors de l’obra i, juntament amb el dibuixant Vicenç Sastre, els autors dels apèndixs històrics.

Cada volum de la col·lecció, a més, inclou un apèndix amb textos de caràcter purament històric, il·lustrat amb mapes, fotografies i, sobretot, dibuixos. L'obra també incorpora una àmplia cronologia i una bibliografia seleccionada.

stats