Arts escèniques
Cultura 12/01/2023

"Hem salvat el Teatre Sans"

L'espai escènic palmesà, que l'any que ve complirà 40 anys, surt de la situació econòmica "crítica" que posava en risc la seva viabilitat

2 min
Imatge de l'espectacle 'El Altres', de l'Estudi Zero.

Palma"Avui podem dir que hem salvat el Teatre Sans", assegura Pere Mestre, director de l'espai escènic palmesà, que l'any que ve complirà 40 anys de vida. Així, el teatre tanca la campanya que va començar, a finals de 2021, per evitar tancar les portes, arran d'una greu situació econòmica després d'haver quedat sense els ajuts del Consell de Mallorca. La implicació tant de la institució insular com del Govern i de l'Ajuntament de Palma han permès garantir, per ara, la viabilitat de la històrica sala, assegura Mestre.

D'una banda, la Direcció insular de Cultura va convocar l'any passat uns nous ajuts a què es va poder acollir el Teatre Sans perquè es va eliminar la clàusula de minimis que el va deixar fora el 2021, que suposa que no es poden rebre més de 200.000 euros en tres anys. A més, va aprovar una ajuda directa de 30.000 euros pel 30è aniversari de l'escola d'arts escèniques d'Estudi Zero. Per la seva banda, la Direcció General de Cultura va donar suport amb un conveni, també pels 30 anys de l'escola, i l'Ajuntament de Palma va proposar un conveni per consolidar les ajudes a l'espai i la companyia.

Tot això, sumat a l'esforç de la companyia, que el 2022 va intensificar les gires i les activitats "per pal·liar els dèficits del 2021", permet que l'equip miri el 2023 amb més optimisme: "Volem tornar a una programació una mica més descansada i tranquil·la i unes gires més espaiades", diu Mestre. Així i tot, explica que han hagut de demanar més préstecs i que, malgrat que la pitjor etapa ha passat, "hi ha la precarietat habitual en les arts escèniques".

El director del Teatre Sans recorda que el fet de no haver pogut accedir als ajuts el 2021 suposava "perdre l'oportunitat de la recuperació després dels anys de pandèmia", i reclama a les institucions cercar fórmules perquè això no torni a passar. "No pot ser que una entitat amb 40 anys de trajectòria, una companyia amb més de 25 anys, es posi en perill per criteris subjectius", ha denunciat.

Estrena Els altres

La companyia presentarà aquest cap de setmana Els altres, de Jean Claude Grumerg, i començarà una gira per la Península amb aquest muntatge a partir del febrer a València. A més, preveuen girar amb La Rebel·lió de les coses i recuperar funcions aparaulades des d'abans de la pandèmia de La Cantant Calba a Colòmbia i L'Shmürz a Mèxic. Més endavant, faran pública la programació del teatre, les residències i la resta d'activitats.

stats