Cultura 02/02/2021

Habitatges de l’Ibavi i Can Palerm, de l’estudi Ohlab, nominats als premis d’arquitectura Mies van de Rohe

És la segona vegada que un projecte del laboratori d'arquitectura Ohlab està nominat en aquests guardons europeus

2 min
Can Palerm

Habitatges de l'Ibavi, ubicats a Palma, i Can Palerm, de l'estudi Ohlab, formen part de les 449 obres nominades als premis d'arquitectura contemporània Mies van der Rohe 2022 (són projectes finalitzats entre l'octubre del 2018 i l'octubre del 2020). La Comissió Europea i la Fundació Mies van der Rohe han fet pública la primera llista de nominats aquest dimarts. Les 449 obres estan repartides entre 279 ciutats de 41 països diferents. Experts europeus independents, associacions estatals d'arquitectura i el Comitè Assessor del Premi han valorat les construccions fins a elaborar la llista sencera. Per primera vegada, el llistat inclou obres d'Armènia, Moldàvia i Tunísia. D’aquestes 449, 31 són construïdes a l'estat espanyol (el que té més obres seleccionades), i dues a Mallorca: Can Palerm, una obra de l’estudi d’arquitectura Ohlab, ubicada a Lloret de Vistalegre, i habitatges socials a Palma.

Ohlab, que ja va estar nominat a aquests premis amb el projecte Refugio Urbano (Madrid) és el laboratori d’arquitectura que dirigeixen els arquitectes Paloma Hernaiz i Jaume Oliver. Tenen seu a Palma, Madrid i Nova York. “Un reconeixement així sempre ajuda a continuar fent feina, s’agraeix moltíssim”, diu Oliver. Del projecte nominat, Can Palerm, l’arquitecte en destaca la “humilitat” i la “senzillesa”. “Té l’estructura d’una nau agrícola, i l’ampla obertura dona un forma molt panoràmica a la casa. Ens recorda molt el sistema de gravació cinemascop”. A més, es tracta d’una construcció feta amb materials de proximitat i “sentit comú”, així com amb una voluntat performativa: “Can Palerm i el projecte ‘Refugi urbà’ tenen un cert sentit escènic, una voluntat de jugar amb l’espai”, explica Oliver. 

Després d'aquest primer llistat de nominacions, el setembre del 2021 es completarà amb el segon grup de projectes; el gener de 2022 s'anunciaran els 40 finalistes; al febrer, els cinc darrers finalistes, i l'abril del 2022, els guanyadors.

stats