Cultura 29/11/2023

Grup Enciclopèdia ultima aplicar un ERO a la plantilla

La històrica editorial ha arrossegat els darrers anys problemes financers

2 min
La seu del Grup Enciclopèdia, al carrer Josep Pla de Barcelona.

BarcelonaTardor convulsa al Grup Enciclopèdia. La històrica editorial catalana va rebre ara fa dues setmanes una demanda de 23 segells catalans afectats pels problemes de distribució i d'impagaments d’Àgora, la seva filial logística. La setmana passada es va saber que el Grup Bon Preu havia tancat la compra de l’edifici on hi ha la seu d’Enciclopèdia Catalana a Barcelona per una xifra propera als 8 milions d’euros, segons va publicar Expansión i ha pogut confirmar aquest diari. Tot plegat respon a la delicada situació financera del grup editorial que, segons ha pogut saber l’ARA, ultima aplicar un ERO a la plantilla. 

Així ho han confirmat tres fonts empresarials consultades per aquest diari. Els treballadors encara no han tingut notificació formal de l’expedient de regulació d’ocupació, però els seus representants ja n’han estat informats i esperen que els pròxims dies l’empresa els lliuri la documentació sobre la retallada de plantilla. Un ERO implica que com a mínim el 10% dels treballadors perdran la feina. Segons les dades del Registre Mercantil, actualment al Grup Enciclopèdia hi treballen 30 empleats. El grup editorial no va atendre ahir les consultes d’aquest diari per parlar de l'ERO. Així, no és clar si la retallada afectarà també el personal del negoci de distribució d’Àgora.  

Les fonts empresarials consultades expliquen que la situació del Grup Enciclopèdia és prou fràgil per pensar que la venda de la seva seu a Bon Preu és en realitat un cop de mà que Joan Font, propietari del grup de supermercats i persona compromesa amb les causes de país, ha volgut fer a l’editorial. Les fonts consultades expliquen que la patrimonial de Bon Preu no acostuma a comprar edificis com el del Grup Enciclopèdia, sinó que se centra en locals on pot fer supermercats. 

Les mateixes fonts apunten que els últims mesos el Grup Enciclopèdia va rebre un préstec de l’Institut Català de Finances. L’organisme financer de la Generalitat no l'ha confirmat, seguint la seva política de no comunicar aquestes operacions de rescat. En tot cas, els problemes financers de l'editorial s'arrosseguen des de fa anys i el 2020 acumulava un deute de més de 9 milions d'euros.

La situació del grup editorial és prou greu perquè al sector es doni per fet que encara s'haurà de vendre algun actiu més. En les travesses s’assenyala l’editorial La Galera i també s’apunta a Planeta com un dels que podrien estar-hi interessats. Planeta i el Grup Enciclopèdia van emprendre plegats l’ara qüestionat negoci logístic d’Àgora. 

El Grup Enciclopèdia va tancar el 2022 amb unes pèrdues d’1,3 milions i uns ingressos de 10,1, per bé que les xifres no inclouen el negoci d’Àgora.

stats