Llibres
Cultura 05/12/2023

Miquel Ferrer, de Rata Corner, nou president del Gremi de Llibreters

La nova junta ha estat escollida per unanimitat i el mandat té una durada prevista de dos anys

2 min
El Gremi de Llibreters de Mallorca estrena nova junta directiva

PalmaDesprés que fa 15 dies s’hagués hagut d'ajornar la votació per absència de candidatures, aquest dimarts finalment s’ha escollit la nova junta directiva del Gremi de Llibreters de Mallorca. L’equip, que es planteja aquest mandat com una feina col·lectiva més enllà dels càrrecs, està encapçalada per Miquel Ferrer, de Rata Corner, i Laia Alegret, de Drac Màgic, com a president i vicepresidenta, respectivament. També en forma part Marian Colom (Llibres Colom) com a tresorera, i com a vocals Miquela Serra (Quart Creixent), Xesc Sanchís (Embat) i Aldana Areco (Llibreria Pròpia). 

“Les llibreries independents es troben en bona situació, però hi ha moltes amenaces”, explica Miquel Ferrer, qui ja va ser president del Gremi d’Editors. “N’hi ha que afecten el petit comerç en general, com el comerç electrònic, i d’altres que són específiques de les llibreries, com poden ser temes de distribució o el fet que es venguin llibres a altres comerços. El petit comerç en general s’ha de defensar, cada vegada es fan més compres digitals i també a grans superfícies, i volem fer feina amb això”, afegeix. 

Pel que fa a la modernització de la institució, un altre dels objectius d’aquesta nova junta, segons han explicat en un comunicat, Ferrer argumenta que “ens hem d’adaptar al segle XXI i donar més importància a les xarxes socials, a més de treballar nosaltres mateixos en xarxa, per fer que la participació en el Gremi sigui més àgil i moderna”. A més, el llibreter subratlla que és necessària la implicació de tot el sector. “No som només les llibreries: sense editors, sense biblioteques, sense escriptors… No hi haurà llibreries fortes sense un sector del llibre fort”, sentencia. 

En relació amb les activitats organitzades per part del Gremi, Ferrer confirma que es mantindran les ja existents, com la Setmana del Llibre en Català o la Fira del Llibre. Tot i així, el nou president del Gremi reconeix que la intenció és “modernitzar-les”, bé sigui amb iniciatives noves o amb canvis als formats actuals. A més, la nova junta ha volgut subratllar que conformen l’equip sis llibreries independents de Palma, entre les quals es troben la més antiga en actiu, Llibres Colom, i la darrera a obrir les portes a Ciutat, la Llibreria Pròpia.

La dimissió de l'anterior president

S’ha de recordar que fa poc més d’un mes, el 21 de novembre, l’anterior president del Gremi, Àlex Volney, anuncià la dimissió després de més de dos anys i mig al capdavant de l’agrupació de llibreters. El responsable de Llibres Ramon Llull parlà de la “impossibilitat de dur a terme un bon rendiment” davant els reptes a què s’enfronta el sector en els pròxims anys, a més de motius personals. 

stats