Cultura 09/02/2015

Sam Smith arrasa als Grammy amb 'Stay with me'

El britànic s'emporta quatre guardons, entre els quals el de millor cançó i millor gravació de l'any. 'Morning Phase' de Beck es corona com a millor àlbum de l'any

Efe
3 min
El músic britànic Sam Smith es corona als premis Grammy / EFE

Los AngelesEl britànic Sam Smith ha omplert aquest diumenge de sensibilitat la 57ena edició dels Grammy, els premis més rellevants de la indústria musical, amb quatre guardons, inclosos el de millor cançó i millor gravació de l'any. "És la millor nit de la meva vida", ha afirmat emocionat el londinenc de 22 anys sobre l'escenari de l''Staples Center' de Los Angeles (Califòrnia).

"Vull donar les gràcies a la persona de la qual em vaig enamorar. Gràcies per trencar-me el cor l'any passat perquè m'has fet aconseguir quatre Grammys", ha afegit l'artista en al·lusió a l'home que va inspirar la seva cèlebre cançó 'Stay With me'.

Smith ha estat el rei de la gala amb els trofeus al millor nou artista, a la millor cançó de l'any, a la millor gravació de l'any (dos per 'Stay With me') i al millor àlbum pop vocal, per 'In the Lonely Hour'.

També n'han sortit victoriosos Beyoncé i Pharrell Williams, amb tres gramòfons cadascun.

La diva texana ha posat el seu segell en els camps de millor actuació R&B i millor cançó de R&B, tots dos per 'Drunk in Love', i millor so 'surround' en un àlbum ('Beyoncé'), mentre que Williams s'ha imposat en les categories de millor actuació pop individual, millor vídeo (ambdues per "Happy") i millor àlbum urbà contemporani ("Girl").

Però sens dubte la gran sorpresa ha estat l'èxit de Beck, triomfador inesperat en la categoria reina, la de millor àlbum de l'any, amb 'Morning Phase', un treball que també li ha donat la victòria com a millor disc de rock.

"Vam fer aquest disc a casa meva, principalment, així que voldria donar les gràcies als meus fills per estar desperts més temps del que és habitual", ha manifestat el californià de 44 anys.

Ha estat tan inesperat el seu nomenament que fins i tot Kanye West, en to de broma, ha fet el gest de pujar a l'escenari en senyal de protesta, com va fer en el seu moment amb Taylor Swift a la gala dels 'Video Music Awards' d'MTV el 2009.

La gala, que s'ha allargat durant més de tres hores i mitja, ha comptat amb 23 actuacions i 26 cançons a càrrec d'artistes de primera fila.

La gala va començar forta amb la irrupció a l'escenari d'AC/DC ('Rock or Burst' i 'Highway to Hell') en la seva primera aparició als Grammy en 32 anys, amb el seu antic bateria Chris Slade de nou a la formació.

Més endavant ha estat el torn d'Ariana Grande ('Just a Little Bit of Your Heart'), Tom Jones i Jessie J ('You've Lost That Lovin' Feelin''), Miranda Lambert ('Little Red Wagon'), Kanye West ('Only One'), Madonna ('Living for Love'), Ed Sheeran ('Thinking Out Loud'), Jeff Lynne's ELO ('Evil Woman' i 'Mr. Blue Sky') i Adam Levine i Gwen Stefani ('My Heart is Open').

Després han pujat a l'escenari Hozier i Annie Lennox ('Take Me to Church' i 'I Put a Spell on You'), Pharrell Williams ('Happy'), Katy Perry ('By the Grace of God'), Tony Bennett i Lady Gaga ('Cheek to Cheek'), Usher ('If it's Magic'), Eric Ciurch ('Give Me Back My Hometown'), Brandy Clark i Dwight Yoakam ('Hold My Hand') i el trio format per Rihanna, Kanye West i Paul McCartney ('FourFiveSeconds').

Per últim han aparegut Sam Smith i Mary J. Blige ('Stay With Me'), Juanes ('Juntos'), Sia ('Chandelier'), Beck i Chris Martin ('Heart is a Drum'), Beyoncé ('Precious Lord, Take My Hand') i, per últim, John Legend i Common ('Glory').

En el terreny llatí, el panameny Rubén Blades, els porto-riquenys Calle 13, el colombià Carlos Vives i el mexicà Vicente Fernández també han estat distingits.

Blades s'ha emportat l'estatueta al millor àlbum pop llatí per 'Tangos' i Carrer 13 la de millor àlbum llatí de música rock, urbana o alternativa, per 'Multiviral'.

Carlos Vives ha posat la seva signatura al millor àlbum llatí de música tropical, amb 'Más + corazón profundo', i Vicente Fernández ha guanyat el premi al millor àlbum de música regional mexicana per 'Mano a mano: tangos a la manera de Vicente Fernández'.

El guardó al millor àlbum llatí de jazz ha estat per Arturo O'Farrill & The Afro Latin Jazz Orchestra per 'The Offense of the Drum'.

La cerimònia, presentada pel raper LL Cool J, ha deixat pel record una espectacular escenografia taurina a càrrec de Madonna, increïblement àgil als seus 56 anys, i els discursos de Prince - "els discos encara importen, com els llibres i les vides dels afroamericans"- i el president dels EUA, Barack Obama.

El mandatari ha aparegut en un vídeo gravat en el qual ha enviat un missatge contra la violència domèstica: "No està bé i s'ha d'acabar", ha dit. "Depèn de nosaltres, de tots nosaltres, crear una cultura on la violència no sigui tolerada", ha apuntat.

stats