Cultura 11/06/2021

El Govern treu a licitació el tercer pla de fosses de les Balears per més de 480.000 euros

S'actuarà per primera vegada a municipis com Inca, Selva, Mancor de la Vall i Santanyí

ARA Balears
2 min
Una de les darreres tasques que s'han dut a terme aquest any.

PalmaEl tercer Pla de fosses de les Illes Balears ja està en camí. La Vicepresidència i Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica ja ha publicat a la Plataforma de contractació del sector públic del Ministeri d’Hisenda i Funció Pública la licitació d'aquest tercer pla per un total de 481.493 euros, segons han informat en un comunicat. Des de la secretaria autonòmica han remarcat que el pla va encaminat a definir la prestació del servei d'excavació, exhumació i identificació dels cossos trobats a les fosses de la Guerra Civil.

El pla actuarà per primera vegada a municipis com Inca, Selva, Mancor de la Vall i Santanyí, mentre que aposta per continuar exhumant a llocs de repressió tan significatius com Son Coletes i per l'estudi d'una tercera fase en el cementeri de Porreres, on ja s'han localitzat 114 cossos de víctimes assassinades, però pot ser que a altres punts del cementiri encara es puguin trobar més restes de víctimes que no han estat localitzades.

Així, el contracte es dividirà en tres lots. El primer se centra a excavar, exhumar i identificar els cossos trobats en les fosses de la Guerra Civil dels cementeris d'Inca, Selva, Mancor de la Vall, el pou de Son Danús de Santanyí, el cementeri nou de Sant Francesc de Formentera, Son Coletes de Manacor (segona fase) i les Figueretes d'Eivissa (tercera fase). El segon lot estarà centrat en l'estudi històric sobre la fossa comuna de Capdepera, els cementeris de Petra, Palma (C/ Sant Silvestre), Porreres, Muro i la fossa de Cala Sant Vicenç, a Pollença. Finalment, el tercer lot comprèn la restauració, consolidació i conservació dels materials i objectes trobats en el procés d'excavació i documentació de les fosses exhumades en els anteriors plans d'exhumació de 2016, 2018 i 2019.

Cal assenyalar que aquest pla d’exhumacions del Govern es va aprovar per la Comissió Tècnica de Desapareguts i Fosses de les Illes Balears el passat 19 de novembre del 2020, un òrgan en el qual hi ha representades les entitats memorialistes Associació Memòria de Mallorca, Memòries de Menorca i el Fòrum per a la Memòria d’Eivissa i Formentera.

Fosses intervingudes actualment

Des de l’any 2014, a les Balears s’han excavat a 17 fosses: Sant Joan (2014), Porreres (2016, 2020), Sant Ferran (Formentera, 2017), el pla de fosses 2018 (Alaró, Marratxí, Sencelles, Calvià, les Figueretes, Llucmajor, Santa Maria, Montuïri, el Pou de l’Àguila a Llucmajor, el Pou de Son Lluís a Porreres), el pla de fosses 2019-2020 (quatre actuacions noves a Son Coletes, Manacor, Bunyola, el Coll d’Artà i Valldemossa i segones intervencions a Sencelles, Porreres, les Figueretes, el Pou de Son Lluís i Santa Maria).

Fruit d’aquestes intervencions s’han recuperat les restes d'un mínim de 161 cossos i s’han identificat 31 víctimes de la repressió franquista a través d’actuacions impulsades pel Govern (14 identificacions a Porreres l’any 2016 i vuit dins el pla de fosses 2018-2019) i amb intervencions prèvies per part de l’Associació Memòria de Mallorca, amb la UIB i l’Ajuntament de Sant Joan (tres identificacions l’any 2014 a la fossa de Sant Joan). Vint-i-cinc d’aquestes víctimes identificades ja han estat retornades a les seves famílies.

stats